Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uusien valtuutettujen pitää nähdä metsä puilta – Lääkäristäkin on löydyttävä uudistaja

Lääkäreiden puolue menestyi aluevaaleissa erinomaisesti. Etelä-Karjalassa ensimmäiseen aluevaltuustoon heitä valittiin 12. Äänestäjät luottivat muutenkin sote-alan ihmisiin, sillä aluevaltuuston 59 paikasta liki puolet meni sosiaali- ja terveysalan ammatteja edustaville.

Eläköitynyt imatralaislääkäri Marja Estola (vihr.) oli koko maakunnan äänikuningatar 1 624 äänellä. Viidenneksi eniten maakunnassa ääniä kahmi toinen iso yllättäjä, eläkkeelle jäänyt terveyskeskuslääkäri Vesa Örmark (kesk.) Rautjärveltä. Örmark sai 967 ääntä, ja peräti 47 prosenttia rautjärveläisistä äänestäjistä antoi luottamuksensa hänelle.

Sekä Estola että Örmark pohtivat haastatteluissa, että heitä ovat äänestäneet paljolti entiset potilaat. Estola tunnetaan paikkakunnalla välittömänä ja helposti lähestyttävänä ihmisenä. Myös yli 40 vuotta oman kylän lääkärinä työskennellyt Örmark arveli, että äänestäjät näkivät hänet nimenomaan henkilönä ja lääkärinä enemmän kuin puolueen jäsenenä.

Molemmat menivät läpi terveyskeskustyössä ansaitsemallaan maineella. Vaalimenestyksestä on helppo vetää johtopäätös, että jotakin he ovat onnistuneet lääkäreinä tekemään oikein. Ensimmäisenä mieleen nousee taito kohdata ihmiset. Valitettavasti monilla sairailla ja heidän omaisillaan on kokemuksia myös toisenlaisista kohtaamisista: töykeistä valkotakkisista, joilla ei ole aikaa paneutua potilaisiinsa.

Tämän asian äärelle sote-uudistuksessa kannattaa pysähtyä. Potilas pitää pystyä kohtaamaan kunnolla, oli kohtaajana sitten kotihoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri. Totta on sekin, että tämä voi onnistua hyvin vaikka digitaalisesti. Esimerkiksi psykologien valtakunnallisesti saaman palautteen mukaan potilaat ovat kokeneet tulleensa etävastaanotoilla paremmin kohdatuiksi kuin lähi-istunnoissa.

Uudessa valtuustossa sote-alan edustajat joutuvat koville. Rahojen vähyys ja vanhenevan väestön paljous on kinkkinen yhtälö, joka vaatii palveluiden rohkeaa uudistamista, jos perusterveydenhuolto halutaan nykyistä paremmaksi.

Savitaipaleelta lääkintäneuvoksena valtuustoon valittu Jouko Saramies (pkpy) sanoi Etelä-Saimaan haastattelussa, että uudessa valtuustossa tarvitaan Eksotessa vallalla olleen talousajattelun sijaan enemmän poliittista ohjausta. Tässä lausunnossa on paha kaiku. Jos nyt valitut sote-ammattilaiset menevät aluevaltuustoon säilyttämään oman ammattikuntansa työtapoja ja resursseja, jäädään kauas sote-uudistuksen tavoitteista. Oikealla asialla ollaan kuitenkin silloin, jos he menevät uudistamaan ja mahdollistamaan asiakkaan kohtaamisen.

Oman kunnan tai oman ammattikunnan edun sijaan kaikilla valituilla on velvollisuus ajatella aina ensimmäisenä palvelujen tarvitsijaa. Ja koska rahaa ei ole tulossa lisää, siihen tarvitaan rohkeita uudistuksia ja osaavaa johtamista.