Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Äänestyspassiivisuus ei sentään pudottanut demokratiaa polvilleen, mutta kansanvallan juhlaksi aluevaalit eivät nousseet

Aluevaaleista ei tullut demokratian suurta riemukulkua, mutta onneksi kansanvalta ei liiallisen äänestyspassiivisuuden takia sentään pudonnut polvilleen. Pahimmat pelot 30–40 prosentin tasolle jääneestä äänestysaktiivisuudesta eivät onneksi toteutuneet.

Valtakunnallinen vaalitulos oli paluuta entiseen, jossa kolme suurta kokoomus, SDP ja keskusta saivat äänestäjiltä ison luottamuksen. Keskusta tuntui saaneen äänestäjänsä hyvin liikkeelle, ja puolueen kannatus nousi korkeammalle kuin mielipidemittaukset lupasivat. Perussuomalaisten kannatus oli jäämässä kymmenen prosentin tuntumaan, mikä oli puolueelle iso pettymys.

Vaalien jälkeen alkaa varsinainen työ, kun hyvinvointialueet valmistautuvat ottamaan vastuun alueen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Nämä siirtyvät alueille vuoden 2023 alusta.

Aikataulu on tiukka. Uudistukseen on sisäänrakennettu ajatus siitä, että palveluja pitää järjestää uudella tavalla. Nyt valitut valtuutetut ovat paljon vartijoina. Heidän on esimerkiksi valittava hyvinvointialueille pätevät ja sitoutuneet johtajat. Vajaassa vuodessa päätettäviä asioita on niin paljon, että luottamushenkilöt joutuvat koville. Aluevaltuustot käyttävät suurta valtaa ja päättävät isoista rahoista.

Vaalien jälkeisen arjen isoin toive on se, että hyvinvointialueiden toiminta olisi mahdollisimman avointa. On syytä toivoa, että myöhemmin päätökseen tulevista isoista asioista käytäisiin ennakkoon myös kansalaiskeskustelua.

Avoimuus ja aktiivisuus takaisivat sen, että alueen asukkaat voisivat osallistua vuoropuheluun aluevaltuustojen kanssa. Kysymys on arjen kannalta keskeisistä hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Kun niistä puhutaan, se aktivoi ihmisiä äänestämään seuraavissa vaaleissa.

Vaikkei demokratia pudonnutkaan polvilleen liiallisen äänestyspassiivisuuden takia, pitää haluttomuudesta äänestää olla huolissaan. Kun joka toinen äänioikeutettu jättää äänestämättä, demokratia voi huonosti. Demokratia on niin hieno järjestelmä, että äänestämisen aktivoimiseen tulevissa vaaleissa on tehtävä kaikki mahdollinen.