Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eläkeläisten ja työttömien terveydenhuolto vaati uudistuksen

Suomalaisessa terveydenhoidossa vahvoilla on ollut jo pitkään työssäkäyvät, joiden terveydenhoidon apuna on ollut työterveyshuolto. Tuohon hyvää asemaan ovat päässeet mukaan myös koululaiset ja opiskelijat.

Oman työurani aikana ei missään vaiheessa ollut vaikeuksia saada apua, jos sitä tarvitsi. Työterveydestä sai aina nopeasti avun. Myös määräaikaiset terveystarkastukset kuuluivat etuihin.

Äkkipysäys tapahtui siinä vaiheessa, kun siirryin eläkkeelle. Tuon jälkeen kukaan ei kysynyt miten sinä voit, kutsunut määräaikaisiin terveystarkastuksiin puhumattakaan siitä, että olisi ilmoittanut kenen vastuualueeseen minut on liitetty. Luonnollisesti myös kuvittelin, että nuo työterveysaseman kaikki dokumentit on siirretty johonkin Eksoten arkistokaappiin. Eläkkeelle siirtymisestä oli kulunut jo pitkä tovi kun tarvitsin terveyskeskuksen palveluja. Tuolla olin yksi monista ja vaati vain omaa aktiivisuutta. Harhailin hetken aikaa siellä ja tuolla kuin ”poro Helsingissä”.

Eksotessa saamani palvelu oli kuitenkin moitteetonta ja sinne pääsin vähintäänkin kohtuu ajassa. Helsinkiin saatuani ohjauksen ”paperini oli johonkin sotkeutunut” ja samat tutkimukset tehtiin uudelleen.

En kuitenkaan edelleenkään tiedä kenen puoleen pitäisi kääntyä jos haluaisin luotettavan ”terveyskatsastuksen” Eksotessa. Mielestäni meille jokaiselle suomalaiselle pitäisi kuulua säännöllinen ”terveyskatsastus” aivan kuten teen omalle autolleni vuosikatsastuksen. Näin yhä useammalla ihmisellä olisi paremmat edellytykset ottaa käyttöönsä terveemmät elintavat ja saavuttaa terveempi elämä ellei kohtaa jotain vakavaa sairautta.

Tässä yhteydessä on syytä myös ottaa eläkeläisten ohella mukaan työttömäksi jääneet, jotka ovat samassa tilanteessa kuin mainitsemani eläkeläiset.

Uusi Sote on tulossa. Tuleeko parannus jatkossa myös näille eläkeläisille ja työttömille jää vielä arvattavaksi.

Juhani Sirkiä

Lappeenranta