Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Fazerin alueessa on aineksia hienoksi tapahtumakeskukseksi

Kaupunkiin on viime vuosina kaavailtu paitsi erilaisia urheiluhalleja, myös tapahtuma-areenaa ja konferenssikeskusta.

Keskustajäähalli kaatui omaan mahdottomuuteensa. Nyt arvotaan Arboretumin kokonaisuuden ja pian pieneksi käyvän sisäliikuntahallin välillä.

Samaan aikaan käy ilmi, että suuri verotulojen lähde eli Fazer on mahdollisesti lähdössä kaupungista – tai ainakin rakentamassa uuden tehtaan, luultavimmin nykyistä sijaintiaan isommalle paikalle.

Tällöin kaupungin syliin kaatuu hieno ranta-alue. Sinne voidaan toki kaavoittaa entisten jatkeeksi lisää korkeita kerrostaloja. Vaihtoehtoisesti voidaan edetä Tampereen Koskikeskuksen ja Hämeenlinnan Verkatehtaan viitoittamalla tiellä, urheilua unohtamatta.

Fazerin eli entisen Chymoksen alueessa on aineksia hienoksi tapahtumakeskukseksi. Uudiskäyttö voidaan olemassa olevaa rakennuskantaa hyödyntämällä toteuttaa vieläpä suhteellisen huokealla.

Portin tuntumassa olevat kaksi arvokasta punatiilistä tehdasrakennusta sopivat hyvin esittelemään kaupungin elintarviketeollisuuden, mm. Chymoksen, Karjala-oluen ja Osuusmeijerin kiinnostavaa historiaa. Matkailun kannalta olennaista lisäarvoa toisi Fazerin tehtaanmyymälä.

Taaempana on valmiina isoja tehdashalleja, joiden konvertoiminen urheilu- ja kulttuuritapahtumille sopiviksi monitoimitiloiksi edellyttää vain sisätilojen avartamista ja pientä pintaremonttia. Myös punatiilinen maneesi voidaan integroida osaksi keskusta. Erityisesti kesätapahtumien kannalta plussaa on puistomainen ympäristö.

Kansainvälisten konferenssien pitopaikaksi tällainen Chymos-keskus sopisi erityisen hyvin, koska lentokenttä on aivan vieressä ja reitti sekä rautatieasemalta että yliopistolta joutuisa.

Ja kuten jokainen voi itse paikan päällä todeta, myös parkkipaikkoja riittää ilman puiston tai katutilan tuhoamista.

Marja Vuorinen

Lappeenranta