Lukijalta | Ikääntyneiden hoito Suomessa selvästi alirahoitettua suhteessa tarpeeseen ja vertailumaihin

Etelä-Saimaassa ja Uutisvuoksessa 8.1 uutisoitiin näkyvästi vanhusten hoivajonon kasvusta Etelä-Karjalassa ja keskusteltiin, mitä kriisille voidaan tehdä. Keskustelu ikääntyneiden palveluista on erittäin ajankohtainen niin valtakunnallisesti kuin meillä täällä Etelä-Karjalassa. Ikääntyneiden määrä kasvaa tulevien vuosien aikana nopeasti, ja hoidon ja hoivan tarve sen myötä merkittävästi. Asia ei parane hyssyttelemällä vaan avoimesti myöntämällä tilanne. Siitä kiitos toimintakyky- ja hoivapalvelu johtajalle, joka toi tiedon pahentuneesta jonotilanteesta syksyllä aloittaneelle uudelle hallitukselle ja valtuustolle.

Etelä-Karjalassa ongelmaksi on muodostunut ympärivuorokautiseen palveluasumiseen jonottavien määrän kasvu. Kesän aikana se on kasvanut siten, että hoivapaikkaa joudutaan odottamaan nyt keskimäärin 51 vrk, kun suositus on ollut enintään 22. Erityisen haastavaksi tilanne koetaan kotihoidossa, jossa paljon apua tarvitsevat ikääntyneet joutuvat selviytymään kotihoidon ja omaisten tukemana nyt entistä pidempään. Hoitokäyntejä saattaa olla jopa 4-6/vrk. Tästä huolimatta yksinoloa vuorokaudessa on kohtuuttoman paljon. Lisäksi osa odottaa paikkaa sairaaloiden vuodeosastoilla.

Hoivakodeissa tilanne on myös vakava. Syy tähän on henkilöstöpula. Jo pitkään kestänyt vaikeus rekrytoida henkilöstöä on nyt vaan lisääntynyt. Syynä tähän on omalta osaltaan koronan aiheuttamat tai muut poissaolot, mutta myös lyhyellä siirtymäajalla voimaan asetut lakisääteiset henkilöstömitoituksen muutokset. Päivittäin yksiköissä joudutaan laskemaan henkilöstöindeksejä ja miettimään, riittääkö henkilöstö täyttämään asetetut tavoitteet vai onko vaihtoehtona pitää paikkoja tyhjänä, kunnes riittävä henkilöstömäärä on saatu rekrytoitua.

Isoin haaste on, miten saadaan uusia hoivatyöntekijöitä kasvavaan tarpeeseen. Ei auta uusien paikkojenkaan avaaminen, jos henkilöstöä ei ole saatavilla. Tilannetta ei myöskään helpommaksi tee tieto siitä, että seuraavan kymmenen vuoden aikana neljäsosa nykyisistä sairaanhoitajista ja kolmasosa lähihoitajista on eläköitymässä. Tämän vuoksi mm. Kuntaliiton ikääntyneiden palveluiden johdon verkosto on jättänyt lausunnon, jossa esitetään lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen joustoaikaa, jotta mm. koronan tuomat lisäpaineet henkilöstön riittävyydelle voitaisiin turvata. Kyse olisi väliaikaisesta ratkaisusta, ettei tilanne tässä koronan kärjistämässä ajassa entisestään pääsisi vaikeutumaan. Nyt siis sammutellaan tulipaloja kaikkialla Suomessa, hyvinvointialueilla on sitten edessä todellinen remontti. Ikääntyneiden hoito kun on selvästi alirahoitettua suhteessa tarpeeseen ja vertailumaihin!

Heli Laakko-Mankki

aluevaaliehdokas (kok)

Lappeenranta

Helena Puolakka

aluevaaliehdokas (kok)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka