Lukijalta | Kuka päättää, millaisia palveluja tarjotaan, mihin panostetaan ja mitä karsitaan

Vastuu sote-palvelujen sekä pelastustoimen tehtävien järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Moni parikkalalainenkin miettii, onko aluevaaleissa äänestämisestä mitään hyötyä, kun suuret kaupungit vievät kuitenkin enemmistön valtuustopaikoista.

Tulevan aluehallinnon haasteena on, miten kyetä tarjoamaan maakunnan asukkaille tasavertaiset sote- ja pelastuspalvelut riippumatta asuinpaikasta.

Nyt ollaan luomassa uusia rakenteita ja päättäjien joukkoon tarvitaan ihmisiä, joilla on kokemusta ja asiantuntemusta sairaanhoitopiirin hallinnosta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Heitä onkin kiitettävästi tarjolla kaikilla ehdokaslistoilla.

Heidän lisäkseen tarvitaan henkilöitä, joilla on kokemusperäistä tietoa siitä, mitä palveluja me harvaanasuttujen seutujen asukkaat tarvitsemme. Täällä maakunnan pohjoiskärjessä asuminen, iäkkäiden omaisten asioiden hoitaminen ja työskentely lapsiperheiden parissa on kirkastanut ainakin omia ajatuksiani siitä, mitä nuo tarpeet ovat.

Sosiaali- ja terveydenhoidon peruspalvelujen tulee olla saavutettavissa omassa kotikunnassa.

Terveyden hoitaminen on aina inhimillisempää ja tehokkaampaa kuin sairauden hoitaminen, ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa ajoissa ja riittävästi.

Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja tulee olla tarjolla kaikenikäisille.

Työikäisten terveydestä ja työhyvinvoinnista tulee huolehtia.

Vanhusten tulee saada riittävä hoiva ja hoito kotona tai palveluasunnossa oman tarpeen mukaan.

Pelastustoimen toimintaedellytyksistä tulee huolehtia.

Erikoissairaanhoidon palveluja ja tulee mahdollisuuksien mukaan tarjota myös omassa kunnassa.

Lista on pitkä, mutta sisältö on tärkeä. Ei ole samantekevää, kuka päättää siitä, millaisia palveluja ja missä tarjotaan, mihin panostetaan ja mitä karsitaan.

Nyt tarvitaan hyviä ihmisiä hoitamaan yhteisiä asioitamme ilman puoluepolitikointia. Tutustu vaalikoneiden välityksellä ehdokkaiden ajatuksiin ja käy antamassa äänesi!

Ritva Wilska-Neuvonen

aluevaaliehdokas (vihr. sit)

Parikkala

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka