Lukijalta | Haluisitko sinä ikääntyessäsi kuulla olevasi kuluerä?

Näin vaalien alla yhä useampi taho on tuonut ilmi ikäihmisten tilanteen yhteiskunnassamme. On uutisoitu, miten moni vanhus on kotona ja vailla palvelukotipaikkaa, vaikka he sen tarvitsisivat. Miksi tästä puhutaan vasta nyt? Asia on kuitenkin ollut tiedossa jo pitkään.

Aikanaan tehtiin päätös, jossa lyötiin yhteiskuntaa kirveellä polveen vai pitäisikö sanoa pikemminkin kirveellä päähän. Mielestäni palvelukotipaikkojen yltiöpäinen alasajo säästöjä tavoitellessa oli suuri virhe. Ihmisten hyvinvointi ja terveys on viimeinen paikka, mistä kuuluu säätää.

Voin vain kuvitella, miltä yhteiskuntamme rakentajista on tuntunut, kun he ovat saaneet tietää, ettei paikkaa palvelukodista enää löydy, koska koko palvelukotia ei enää ole.

Erilaisten asumismuotojen luominen on kallista ja ilman siihen kohdistettua lisärahoitusta käytännössä mahdotonta. Meidän on hyödynnettävä muita palveluntuottajia, jotka ovat valmiita perustamaan asumisyksiköitä. Muiden palveluntuottajien hyödyntäminen tässä on välttämätöntä, jotta palveluverkkomme tyhjiöt saadaan täytettyä.

Yhteiskunta kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, mutta emme voi unohtaa peruspalveluita. Yhä useamman ehdokkaan vaalilupauksista voi lukea, mitä kaikkea meidän tulee luoda yhteiskuntaamme, jotta tämä olisi parempi paikka. Miten voimme luoda uutta, jos perusasiatkaan eivät toimi? Mistä rahat kaikkeen uuteen saadaan?

Minulle tulevaisuuden Etelä-Karjalan on paikka, jossa ikäihminen haluaa asua ja saa tarvitsevansa avut. Meillä kukaan asukas ei ole taakka tai rasite. Kotona asuvaa vuodepotilasta voidaan käydä hoitamassa vaikka 10 kertaa vuorokaudessa, mutta saako tämä ihminen tarvitsemaansa apua vai saako hän vain palvelua?

Haluan tuoda nämä ajatukseni esille, sillä toivon teidän ikäihmisten tietävän, että teidän hätähuutonne kuullaan ja huomataan myös meidän nuorten keskuudessa.

Ville Hokkanen

aluevaaliehdokas (sd.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka