Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kouluilla voitaisiin tarjota sote-palveluja muillekin kuin oppilaille

Hyvinvointialueiden yksi yhteistyökumppani on kunnissa oleva koulu- ja sivistystoimi. Kouluilla on sosiaali- ja terveyspalveluita. Kouluilla lääkärit, terveydenhoitajat ja kuraattorit toimivat koulutoimien ja sote-palveluiden yhdessä tekemien suunnitelmien mukaan. Yhdellä sote-ammattilaisella on usein useampi koulu, joissa käyvät viikon aikana.

Sote-palveluiden säästöpaineessa koulut voivat olla paikkoja, joissa palveluita tarjotaan laajemmin. Kouluilla toimivat sote-ammattilaiset voisivat koulujen päättymisen jälkeen olla avoinna muille alueen asukkaille. Näin palvelut ovat useamman käytössä, ja sote-ammattilaisten työaikaa voidaan paremmin hyödyntää asiakastyössä kuin toimipisteiden välillä ajellessa.

Toisaalta koulujen sote-palvelut eivät saa toimia vipuvartena palveluiden, niin koulujen kuin sote-palveluiden, leikkaamiseen. Palveluiden turvaaminen siellä missä ihmiset asuvat, asioivat ja käyvät koulua on puolustettava arvo sinänsä.

Seinistä joudutaan maksamaan joka tapauksessa, mutta hyvällä yhteistyöllä ei tarvita kuin yhdet seinät, jolloin palveluita voidaan ylläpitää koko hyvinvointialueella.

Timo Lampi

aluevaaliehdokas (kesk.)

Lappeenranta