Lukijalta | Aluevaltuustossa tarvitaan sote-tiedon lisäksi talousosaamista

Meidän Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulevien päättäjiemme tulee tuntea sote-sektorin lisäksi myös taloutta. On tärkeää, että aluevaltuustossa on sote- ja pelastussektorin osaamista ja näkemystä, mutta on erittäin tärkeää, että myös talousosaamista ja yrityssektorin ymmärrystä löytyy.

Eksoten toiminnassa suurena ongelmana on ollut rahan riittävyys, ja sama ongelma on myös tulevalla hyvinvointialueella. Eksoten toiminnassa on ulkoistettu monia palveluja ja myyty toimintoja mm. työterveyshuolto, röntgen- ja laboratoriotoiminta.

Surullisena operaationa tai sen yrityksenä voidaan mainita sairaalakiinteistön yhtiöittäminen, arvonkorotus ja myynti ”omalle kiinteistöyhtiölle”. Tässä oli tarkoitus siirtää Eksoten menoja nyt aloittavalle hyvinvointialueelle. Tämän suunnitelman sosiaali- ja terveysministeriö tyrmäsi, mikä oli hyvin odotettua, ainakin minulle.

Yhtiöittämisen ja sen toimintojen ulosmyyntien ongelma on se, että ostaja tulee perimään kauppahinnan korkoineen ja voitto-osuuksineen palvelujen käyttäjiltä eli tulevalta hyvinvointialueelta. Tämä yrityselämän realiteetti on useinkin valitettavasti päässyt unohtumaan, kun toimintoja on myyty.

Hyvinvointialueen toiminnan pyörittämisessä on tärkeä yhteensovittaa eri toiminnat kustannustehokkaasti ja operatiivisesti. Yhteensovituksessa myös HUS:in toiminnat pitää olla hyvin yhteensovittuja, ettei samoja tutkimuksia tehdä molemmissa samalle potilaalle. Matkustuskustannuksia voidaan tällä toiminnalla pienentää, samoin kuin konsultaatioissa, joita voidaan hoitaa myös tietoverkkojen välityksellä.

Eksote on hankkinut pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla hoitopaikkoja Lappeenrannan ydinkeskustasta, kaikkein kalleimmilta tonteilta. Kiinteistöt on sijoitusyhtiön omistuksessa, jolta Eksote hankkii tilat pitkäaikaisin vuokrasopimuksin. Onkin syytä kysyä, onko tämä toimintapa taloudellisesti järkevää?

Eksote itse olisi saanut lainaa liki 0 prosentin korolla, tontteja halvemmilta alueilta, ja kustannukset tätä kautta merkittävästi edullisemmat. Kiinteistöyhtiö maksaa velasta korkeampaa korkoa ja vaatii lisäksi n. 10 prosentin nettotuottoa sijoitukselle, ja nämä ylikustannukset tulevat palvelujen ostajan eli hyvinvointialueen maksettavaksi.

Jari Lantta

aluevaaliehdokas (kesk.)

Savitaipale

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka