Lukijalta | Sosiaalihuolto kaipaa myös kehittämistä

Aluevaaleissa on keskitytty puhumaan pitkälti terveyspalvelujen uudistamisesta. Entä sosiaalipalvelut ja sosiaalihuolto? Sosiaalipalvelut ja asiakkaiden tarpeet ovat keskeinen osa sote-uudistusta. Myös sosiaalihuollon palvelujen järjestäminen ja tuottaminen ovat hyvinvointialueiden vastuulla.

Kyllä hyvinvointialueiden valtuustossa edustajat joutuvat käsittelemään yhtä lailla sosiaalihuollon haasteita ja kysymyksiä. Myös ikääntyvän ja kasvavan väestön tarpeet kohdistuvat sosiaalipalveluihin. Näitä palveluprosesseja on tarpeen uudistaa. Hyvinvointialueiden sisällä on hyvä alueellisesti kehittää perustason ja erikoistason palveluja.

Sosiaalihuollossa on hyvin haasteellisia tehtäviä. Terveydenhuollossa erikoisosaaminen on keskittynyt yliopistollisiin keskussairaaloihin. Siksi nyt on olennaista sosiaalihuollon erityisen vaativien palvelujen ja toiminnan kehittäminen, riittävän henkilöstön turvaaminen ja alue kehitystyön vahvistaminen.

Ylisosiaalineuvos Kananoja (2022) on todennut, että ”Paikallistason palvelut vastaavat myös erityisen vaativista, erikoistunutta osaamista vaativista tehtävistä. Sosiaalihuollossa vaikeimmat tehtävät ohjautuvat julkisten ja ostopalvelujen kirjavaan kenttään”. Vaikka nyt on oleellista sosiaalihuollon erityistarpeiden tunnistaminen kehittäminen alueellisesti, ovat perustason toiminnat ensisijaisia. Oleellisinta on ihmisten tarpeisiin vastaaminen erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. ”Ongelmaksi lainsäädännön hallitseva asema muodostuu, kun työn vaikutuksia ei tunneta, toimintatavat jumiutuvat helposti vanhentuneisiin käytäntöihin” (Kananoja 2022). Siksi on mielestäni juuri nyt tärkeää nähdä tulevaisuuteen ja olla innovatiivinen, muuttaa toimintatapoja, kun siihen on mahdollisuus. Tutkittu tieto ja tutkimuksiin perustuvat käytännöt ovat tärkeä ottaa mukaan sosiaalihuollon edelleen kehittämisessä.

Kaiken kaikkiaan on tarkoituksenmukaista ja tuottavampaa siirtyä hallintokeskeisyydestä asiakaskeskeisyyteen, moniammatilliseen ja asiakkaat osallistavaan lähestymistapaan. Se merkitsee parempaa hoidon laatua asiakkaille ja työtyytyväisyyttä työntekijöille.

Päivi Löfman

aluevaaliehdokas (kok.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka