Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jottei lapsi menisi pesuveden mukana!

Sote-palvelujen uudistamisessa olemme suurten haasteitten ja arvovalintojen edessä. Miten turvaamme palvelut ihan kaikille ja pysymme budjetissa?

Agendalle on noussut digitalisaatio ja etäpalvelut. Tämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia palveluiden sujuvoittamiseen, mutta on myös nähtävä ne sudenkuopat, joita mm. etähoitoon liittyy. Laajentamisessa täytyy olla kriittinen, ettei käy niin, että sen seurauksena paine päivystykseen ja erikoissairaanhoitoon lisääntyy esimerkiksi väärän diagnosoinnin seurauksena.

Etänä diagnostiikan ja hoidon kannalta merkittävät seikat eivät välttämättä välity. Potilaan akuutin vaivan fyysinen tutkiminen on aika usein välttämätöntä.

Sensijaan etähoito voi toimia hyvinkin mm. pitkäaikaissairaiden hoidossa ja lääkehoidon seurannassa, joissain terapioissa ja konsultoinneissa.

Ei pidä myöskään unohtaa ihmisen tarvetta inhimilliseen kohtaamiseen, läsnäoloon ja myötäelämiseen. Tästä meillä kaikilla on varmaan kokemuksia vastaanottotilanteissa ja onnistuneella kohtaamisella voi olla myös parantava vaikutus.

Eli saamme digitalisaatiosta hyvän rengin, mutta isännäksi siitä ei ole.

Pepi Niemi

aluevaaliehdokas (vihr.)

Lappeenranta