Lukijalta | Hyvinvointialue ei ole Eksote 2.0 plus Pela

Hyvinvointialuelainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021, jolloin tulevilla hyvinvointialueille perustettiin väliaikainen toimielin (VATE) valmistelemaan uudistuksen käytäntöönpanoa tulevien vaalien jälkeiseen aikaan.

Useassa maakunnassa on aloitettu täysin puhtaalta pöydältä. Etelä-Karjalassa oli toimiva kuntayhtymä Eksote hyvine ja huonoine puolineen.

Etelä-Karjalan VATEn toiminnan lähtökäsitys on ollut, että riittää kun Eksoten organisaatioon sulautetaan Etelä-Karjalan pelastuslaitos. Ei, tämä ei ole lakiuudistuksen tarkoitus.

Nyt on mahdollista luoda jotain uutta.

Tuleva aluevaltuusto hyväksyy hallintosäännön sekä asettaa aluehallituksen. Hallituksen ensimmäinen tehtävä on hyvinvointialueen toimitusjohtajan viran hakuun pano sekä valinta. Tämän jälkeen on päätettävä organisaatiosta, jonka muodostamisessa on hyvä kuulla uutta toimitusjohtajaa, olkoon hänen virkanimike vaikka satraappi.

Uuteen organisaatioon valittava johtoryhmä toivottavasti on suppeampi ja siten tehokkaampi toimija kuin nykyinen Eksoten johtoryhmä.

Uudessa organisaatiossa tulee korostumaan huomattavasti tarkempi ja tiukempi budjettikuri. VM ei tule suvaitsemaan, että yksinomaisesti seurataan kustannusten nousua, vaan edellytetään aktiivista puuttumista menoihin ja niiden juurisyihin.

Näin kaikki johtavat virat tulevat hakuun kevät–kesän kuluessa. Se, että VATEssa ollaan kuviteltu, että liikkeenluovutuksessa koko johtoryhmä siirtyy uuteen organisaatioon, on elävälle elämälle täysin vieras. Suorittava henkilöstö siirtyy nykyiset edut säilyttäen.

Eihän se ole mahdollista, että kaikki Eksoten huonot puolet voidaan siirtää sellaisinaan uudelle hyvinvointialueelle. Silloinhan uudistus olisi tuhnu.

Jossain määrin ymmärrän Eksoten irtisanoutunutta toimitusjohtajaa, joka olisi ollut kelpo johtamaan hyvinvointialuetta. Kyllä se johtoryhmä on ollut tavan kivireki.

Iikko B Voipio

aluevaaliehdokas (kok.)

Taipalsaari

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka