Lukijalta | Miten hoivajono voi tulla yllätyksenä Eksoten hallitukselle?

Vanhusten hoivajono kaatui Eksoten hallituksen syliin. Etelä-Saimaan 8.1. julkaistu juttu yllätti, mutta sisältö ei. Olen vuosien varrella kirjoittanut useita mielipidekirjoituksia aiheesta. Olen työskennellyt muun muassa vanhusten palveluissa ja hoitojonoista on puhuttu koko ajan.

Tämän johdosta on vaikea käsittää, miten hoitojono voi tulla yllätyksenä Eksoten hallitukselle. Eksoten hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen ja toinen varapuheenjohtaja Ilpo Heltimoinen ovat istuneet hallituksessa, en sano, että iät ja ajat, mutta sanon, että pitkään. Eksoten päättäjät ovat siis olleet asian äärellä jo vuosia. Tiedossa on täytynyt olla vanhusväestön määrän kasvu ja entistä monipuolisemman hoidon vaade ja tarve.

SAS-työryhmä (selvitä-arvioi-sijoita) on keskeisessä osassa vanhusten oikea-aikaisessa ja oikeapaikkaisessa hoivajärjestelyssä. Heillä myös on täytynyt olla tieto kokonaistilanteesta, hoidon tarpeesta ja laadusta sekä määrästä, kuinka paljon ikääntyviä jonottaa vaikkapa palveluasumiseen.

Kukaan Suomessa ei ole voinut välttyä lukemattoman monista vanhusten hoivaan, hoidon tarpeeseen ja laatuun liittyvistä uutisjutuista lähimenneisyydessä. On kuultu vanhusasiantuntijoiden ja alan professorien näkemyksiä ja ennusteita, jotka myös osaltaan tukevat jo olemassa olevan tilanteen yllätyksettömyyttä.

Ihmettelen aidosti Eksoten päättäjien selityksiä tietämättömyydestä vanhusten hoivajonoihin. Aluevaalien painaessa jo päälle, olisi mielestäni tärkeää kuulla nyt ehdokkainakin olevien Eksoten hallituksen jäsenien omat ja rehelliset selitykset ja perustelut asiasta.

Itselleni lehtijuttu aiheutti jonkinasteista ärtymystä ja ihmetystä myös tulevien vaalien äänestäjänä. En saanut jutusta kokonaiskuvaa, jokin tässä yhtälössä ei täsmää. Pohdin edelleen, miten on mahdollista, että keskeiset päättäjät eivät ole olleet tietoisia vanhusten hoivajonon kokonaistilanteesta. Äänestäjinä ja tulevina hyvinvointialueen asiakkaina meillä on oikeus saada oikea-aikaista ja perusteltua tietoa.

Jaana Kuokka

kunnanvaltuutettu (Taipalsaari-liike)

Taipalsaari

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka