Lukijalta | Vaihtoehtoja on melkein 400, mutta ketä ja millä perusteella pitäisi aluevaaleissa äänestää?

Tammikuussa teemme historiaa äänestämällä ensimmäisissä aluevaaleissa. Aluevaltuusto päättää vuoden 2022 aikana hyvinvointialueen rakenteesta ja vuoden 2023 alusta lähtien se päättää vuosittain, miten noin 600 miljoonaa jaetaan hyvinvointialueen eri toimintojen kesken.

Ehdolla Etelä-Karjalan aluevaltuustoon on 398 erilaisen taustan omaavaa ehdokasta, joista pitäisi valita, ketä äänestän. Äänestänkö kaikkea hyvää lupaavaa henkilöä, joka näkee vain oman asuinkuntansa tarpeet sosiaali- ja terveysasioista sekä pelastuslaitosasioista päätettäessä? Vai äänestänkö lupauksiltaan varovaista henkilöä, joka näkee hyvinvointialueen kuntien muodostamana kokonaisuutena ilman kuntarajoja ja osaa tehdä päätöksiä alueen ihmisten tarpeet sekä taloudelliset toteuttamismahdollisuudet huomioon ottaen?

Ehdokkailla on erilaista ammatillista kokemusta ja osaamista. Äänestänkö henkilöä, jolla on jo aikaisempaa, monivuotista kokemusta päättäjänä vai hiukan päättäjäkokemusta omaavaa tai täysin uutta, vasta päättäjäksi haluavaa? Äänestänkö taloustietämystä ja johtamistietämystä omaavaa ja niistä tehtävistä kokemusta hankkinutta henkilöä vai suorittavasta työstä tietämystä omaavaa ja kokemusta hankkinutta henkilöä?

Olenko valmis maksamaan maakuntaveroa, jota osa hallituspuolueista on ehdottanut käyttöönotettavaksi? Vaalimatematiikka pistää miettimään, äänestänkö puolueen ehdokasta vai ”pienten kuntien puolesta-listalla” olevaa ehdokasta?

Näiden ajatusten vallassa toivon ehdokkaiden tuovan vaalikampanjoissaan esille osaamisensa, kokemuksensa sekä tavoitteensa mahdollisena aluevaltuutettuna. Äänestyspäätökseni tueksi minun täytyy tutkia vaalikoneita erittäin tarkalla silmällä. Se ehdokas, joka osaa tuoda vakuuttavasti esille, miksi hän on sopiva aluevaltuutetuksi, saa ääneni.

Joka tapauksessa äänestän. Äänestä sinäkin, sillä kyseessä on vaalit, joiden tulokset vaikuttavat meidän jokaisen elämiseen pitkälle tulevaisuuteen.

Leo Peuha

Taipalsaari

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka