Lukijalta | Aluevaaleissa voit vaikuttaa niin hyvinvointiin kuin pelastustoimeen

Historialliset aluevaalit pidetään Suomessa sunnuntaina 23.1.2022. Aikaisemmin soten ja pelastustoimen päättäjät on valittu kuntavaalien yhteydessä. Nyt vaaleissa voi äänestää haluamaansa henkilöä sote- ja pelastustoimialoille. Kannattaa vaikuttaa.

Hallintohimmelit vähenevät, kun 74 kunnan ja 59 yhteistoiminta-alueen sote- ja pelastuspalvelut yhdistetään 21 hyvinvointialueeksi.

Hyvinvointi lähtee pitkälti meistä itsestämme, siihen kannattaa satsata ja ennaltaehkäistä tarvetta sote- ja pelastuspalveluihin. Sairaanhoitoa ja pelastustoimia kuitenkin tarvitaan, kun terveys pettää, sattuu onnettomuuksia tai vahinkoja. Silloin kun sattuu, apu pitää löytyä läheltä.

Lähipalvelut takaavat tasapuolisen kohtelun eri alueiden välillä. Lähipalveluilla voidaan myös säästää, kun apu tai palvelu saadaan nopeasti. On järkevämpää, että lääkäri ja hoitaja tulevat asiakasta lähemmäksi kuin, että potilaat matkustavat. Perusterveydenhuolto pitää olla lähellä asukkaita. Erikoissairaanhoitoa voidaan enemmän keskittää.

On tärkeää, että hoitoon tai tutkimuksiin päästään yhdellä yhteydenotolla oikea-aikaisesti. Pompottelun pitää loppua. Hoitopolkujen pitää olla kunnossa perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Jos tutkimuksiin ja hoitoon päästään kerralla, säästetään kaikkien aikaa ja vaivaa sekä kustannuksia. Tässä voidaan hyödyntää myös yksityisiä palveluntuottajia ja palvelusetelin käyttöä.

Vanhuksille pitää olla riittävästi tehostetun palveluasumisen paikkoja, hoivakoteja, niin julkisia kuin yksityisiä. Liian huonokuntoisia vanhuksia ei pitäisi hoitaa kotona. Liian huonokuntoisten hoitaminen kotona kuormittaa päivystystä, vuodeosastoja ja kotisairaanhoitoa. Syntyy monesti hoito- ja kotiutuskierre, joka ruuhkauttaa sairaaloita ja lisää kustannuksia. Kotihoidossa merkittävä osa hoitajan ajasta menee siirtymiin ja hoitoaika jää rajalliseksi sekä liian lyhyeksi. Hoivakoti on tällöin järkevämpi ratkaisu myös asiakkaan kannalta. Hoitajillekin ratkaisu voi tehdä paremman mielen, jää huoli pois, miten huonokuntoinen asiakas pärjää.

Jos tutkimuksiin ja hoitoon päästään kerralla, säästetään kaikkien aikaa ja vaivaa sekä kustannuksia.

Pelastustoimen riittävät resurssit ja rahoitus pitää taata jatkossa. Palvelutasoa ei voi heikentää, muuten turvallisuus kärsii. Riittävät resurssit takaavat hyvän palvelutason. Hyvä kalusto, henkilökunnan määrä sekä paloasemat ja ensihoitoyksiköt riittävän lähellä asukkaita luovat turvallisuutta. Apu on lähellä ja ehtii perille ajoissa. Sopimuspalokuntien ja vapaapalokuntien toiminta pitää varmistaa, ne täydentävät vakinaisen palokunnan verkostoa etenkin maaseudulla.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vastuullisella päätöksenteolla taataan hyvätasoiset lähipalvelut terveydenhuollon ja pelastustoimen osalta jatkossa.

Jari Karhu

aluevaaliehdokas, (kesk.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka