Lukijalta | Sijaitseeko paloasema tulevaisuudessa tarpeeksi lähellä?

Vaalit lähestyvät ja keskustelu käy kuumana tuleviin hyvinvointialueisiin liittyen. Televisio, radio ja some täyttyvät pohdinnasta soten ympärillä – vaan missä on pelastustoimi? Kysymys ei ole yksinkertainen, mutta asiaan liittynee käsitys siitä, että hädässä oleva, apua tarvitseva ihminen on tottunut pian 112-puhelun jälkeen vastaanottamaan palokunnan paikalle siniset valot vilkkuen tilanteessa kuin tilanteessa.

Sosiaali- ja terveysala tulee useammalle ihmiselle konkreettisesti esille, koska käytämme sen palveluita useammin kuin pelastustoimen. Tästä johtuen sote-palveluiden toteutuminen nähdään syystäkin kriittisenä ja huoli on aito. Mutta olemmeko tietoisia siitä, että lähipaloasemamme sijaitsee jatkossakin lähellä tai että hälytyksen tullessa paloauto lähtee riittävällä henkilöstöllä nopeasti liikkeelle, jotta apu ehtii ripeästi paikalle.

Olemmeko liian tottuneet pelastustoimen palveluiden saatavuuteen ja paikallaoloon? Todellinen huoli on siitä, kuinka pelastustoimi tulee toteutumaan ja pärjäämään tulevalla hyvinvointialueellamme. Valtionvarainministeriö arvioi yli 10 prosentin vähennystä jo muutoinkin pieneen eteläkarjalaiseen pelastustoimen budjettiin hyvinvointialueuudistuksen myötä.

Pelastustoimen tulee olla tulevan soten rinnalla oma organisaationsa, jolla on oma strateginen päämäärä, palvelutasopäätös sekä oma taloutensa. Kuntamme tarvitsevat oman paloaseman ja sen osaavan henkilöstön.

Onnettomuudet, tulipalot ja muut pelastustoimelle kuuluvat tehtävät tarvitsevat tekijänsä. Pelastustoimen kyky vastata onnettomuuksiin myös niitä ehkäisten on riippuvainen riittävistä resursseista. Näistä ei ole vara tinkiä.

Pelastusala tarvitsee luotettavan, vakaan ja kestävän pohjan toimintansa toteuttamiseksi. Tähän tulee uuden aluevaltuuston pystyä vastaamaan vähintään yhtä luotettavasti kuin pelastustoimi on nyt luotettava toimija meille.

Tero Forsman

aluevaaliehdokas (sd.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka