Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jokaiselle suomalaiselle on taattava arvokas ja turvallinen vanhuus

Jokaiselle suomalaiselle on taattava arvokas ja turvallinen vanhuus – muun muassa kotona asumista on tuetteva ja asumispalveluihin on päästävä mahdollisimman nopeasti, kun sellainen tilanne tulee.

Sote-palveluiden laatu ja valinnanvapaus on turvattava; vanhusten hyvästä hoidosta ei saa tinkiä. Ympärivuorokautisen hoidon on oltava laadukasta ja turvallista.

Vanhuspalvelulain toteuttamisesta vastuu on nyt kunnilla. Vanhusasiavaltuutettu valvomaan laitosasumisen tasoa. Sanktioita vanhusten huonosta kohtelusta on lisättävä. Vanhusten palveluissa hoitajien ja henkilökunnan määrän on oltava hoidon ja hoivan tarpeeseen nähden riittävä ja toiminnan ammattimaista ja asiantuntevaa, oli palveluntuottaja sitten julkinen, yksityinen tai kolmas sektori. Palveluita tulee kehittää myös hyödyntämällä hoitoa tukevia teknologisia ratkaisuja.

Kotipalvelun saatavuus, laatu ja turvallisuus on taattava. Nopea pääsy asukkaan kuntoa vastaaviin asumispalveluihin on turvattava. Läheisistään vastuuta kantaville omaishoitajille tulee taata sopimus ja heille kuuluvat vapaapäivät. Yhä useampi työssäkäyvä hoitaa itselleen läheistä seniorikansalaista.

Ikääntyneen muistisairaan hoito on erittäin vaativaa ja omaishoitajan jaksaminen saattaa olla koetuksella. Mielestäni yksinäisen muistisairaan oikea paikka on tuetussa asumispalvelussa, jossa hän voi turvallisin mielin luottaa siihen, että saa apua sitä tarvitessaan. Kotona asumisessa on tietysti tuttu ympäristö, mutta ajanmittaan se tuttuus haparoituu ja tilalle tulee turvattomuus ja yksinäisyys. Jotta taataan arvokas ja turvallinen vanhuus kaikille, pitää ottaa huomioon yksilön tilanne niin, että mikä on hänelle parasta.

Nyky Vanhanen

aluevaaliehdokas (kok)

Lappeenranta