Lukijalta | Mikä on Lappeenrannan keskussairaalan tulevaisuus?

Etelä-Karjalan keskussairaala on valittu päivystäväksi keskussairaalaksi tässä sote-uudistuksessa. Keskussairaalan tulevaisuus ei ole itsestään selvää. Siksi on tärkeää, että siihen panostetaan.

Ennen kaikkea se tarvitsee uudet, nykyaikaiset leikkaussalit ja uudet välinehuollon tilat. Tähän tarvitaan rahaa, ja siitä syystä täytyy käyttää olemassaolevia terveysasemia ja niihin liittyviä vuodeosastoja eikä rakentaa niiden tilalle uusia utopistisia sotekeskuksia. Esimerkiksi Armila ja Honkaharju kelpaavat meille hyvin jatkossakin. Jos niitä on uudistettava, on se kuitenkin kohtalaisen pienellä rahalla tehtävissä.

Ajanmukaistettu keskussairaala pystyy suoriutumaan vaativista leikkauksista, mikä lisää lääkäreiden kiinnostusta tulla tänne töihin, kuten oli kultaisella 70-luvulla.

Tarvitaan uutta työnjakoa naapurissa olevien hyvinvointialueiden kanssa, jotta päästään tarpeeksi suuriin leikkausmääriin. Tulee sopia selkeästi, mitä tehdään esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa ja mitä tehdään täällä. Jos pienet sotealueet eivät pääse järkevään työnjakoon, voi käydä niin, että kaikki vaativat leikkaukset menevät Helsinkiin ja tänne jää tynkäkeskussairaala.

Perusterveydenhuollon toimintaa pitää kehittää ja parantaa sekä hoitoonpääsyä sujuvoittaa. Se onnistuu parhaiten omalääkärimallilla, josta on hyviä kokemuksia.

Tämä voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi Parikkala–Rautjärvi alueella. Kilpailukykyisillä työehdoilla ja itsenäisellä toimenkuvalla saadaan virat täytettyä. Tätä mallia voitaisiin laajentaa vähitellen muuallekin. Perusterveydenhuollon hyvä toiminta on ehdoton edellytys sille, että keskussairaala voi keskittyä tulevaisuuden erikoissairaanhoitoon!

Hallinnon uudistus ei yksin riitä, vaan on uudistettava myös toiminnan sisältö.

Tuula Lindh

aluevaaliehdokas (kok.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka