Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kenelle eläkerahastoja kerrytetään?

Vuoteen 1995 eläkkeiden laskentaperuste oli elinkustannusindeksin vaikutuksesta 50 % ja palkkojen nousun vaikutuksesta 50 %. Tuolloin eläkkeiden ostovoima pysyi kutakuinkin samana. Vuonna 1995 Paavo Lipponen perusteli eläkkeiden maksun heikennystä 80–20 perusteiseksi suurten ikäluokkien eläköitymisellä. Siitä lähtien eläkkeiden ostovoima on pienentynyt vuosittain. Mutta oliko se totuuden mukainen perustelu? Eläkerahastojen arvo oli tuolloin 36 miljardia. Kuinka kävi? Eläkerahastot paisuivat tästä muutoksesta räjähdysmäisesti. Vuosittain eläkerahastot ovat lisääntyneet noin 8 miljardilla, useana vuonna sitäkin enemmän. Nyt eläkerahastojen arvo on noin 240 miljardia.

Työntekijät ja heidän työnantajat ovat eläkemaksuja maksaneet. Eläkerahastojen tarkoitus on ollut, että kun työntekijä eläköityy, on hänen eläkkeensä kerrytetty eläkerahastoon. Mutta kuinka onkaan asia muuttunut? Nyt väitetään, että nykyiset työssä olevat maksavat eläkeläisten eläkkeet. Kenelle siis eläkerahastoja kerrytetään? Eivätkö nykyisin työssä olevat yhdessä työnantajiensa kanssa kerrytäkään omia eläkkeitä? Eikö eläkeläisille kuuluisi, että heidän eläkkeensä maksetaan heidän tekemistään eläkesäästöistä? Miksi eläkerahastojen annetaan sijoittaa eläkerahastoihin kerätyt varat kasvamaan vain korkoja ja ne ovatkin muuttuneet eläkkeensä säästäneiden ulottumattomiin?

Tämä Paavo Lipposen läpi ajama muutos on jo johtanut siihen, että yli 40 vuotta kaupan työntekijänä ollut saa niin pientä eläkettä, jolla ei enää tule toimeen.

Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia lapset, sairaat, vanhukset ja työttömät siten, että yhteiskunnan kaikki vähäosaisimmatkin tulevat toimeen. Nyt otan otan kantaa eläkeläisten tilanteeseen. Mielestäni eläkeläisille tulee turvata sellaiset eläkkeet, joilla he tulevat toimeen, eikä heitä saa enempää ahdistaa leipäjonoihin ja sosiaalitoimen luukulle, josta eivät mitään saa. Eläkeläiset ovat aikaansaaneet Suomen nousun elintasovaltioksi. Siinä on kyllin velvoitetta huolehtia heidän toimeentulostaan.

Mielestäni pienimpiä eläkkeitä tulisi nostaa 200–300 euroa ja palauttaa eläkeindeksi 50–50 suhteiseksi. Eläkerahastoista tulee maksaa eläkeläisten eläkkeet. Työssä olevien tulee kerryttää itse omat eläkkeensä.

Hannes Ruokokoski

aluevaaliehdokas (ps)

Lappeenranta