Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Arboretum voidaan säilyttää kokonaisena

Urheilutoimittaja Anssi Silvennoinen kirjoitti uutisanalyysissään (ES 30.12.), että ” Arboretumista on lohkottu siivuja ennenkin”. Näitä osia on otettu Armilan sairaalan laajennukseen ja tarpeellisiksi paikoitustiloiksi. Silvennoisen uutisanalyysin mukaan tämä on tapahtunut ”erityisen hyvistä syistä”.

Nyt on kaupunginvaltuusto ymmärtämättömyyttään päättänyt sijoittaa uuden sisäliikuntahallin keskelle arboretumia. Tähän ei ole yhtään hyvää syytä – ”erityisen hyvistä syistä” puhumattakaan. Päinvastoin, kaikki ne perusteet, joilla tätä sijoituspaikkaa on yritetty oikeaksi todistella, ovat tänä vuonna käydyn julkisen keskustelun perusteella kaatuneet yksi toisensa jälkeen.

Kaupungin palkkaama konsultti löysi kahdeksan (8) eri sijoituspaikkavaihtoehtoa, joista arboretum oli yksi. Näitä sijoituspaikkavaihtoehtoja ei koskaan vertailtu riittävän objektiivisesti keskenään, kuten ammattitaitoinen ja vastuullinen kaupunkisuunnittelu olisi edellyttänyt. Konsultti totesi loppuraportissaan 4.9.2020 kovin vähin perustein, että ”parhaaksi sisäliikuntahallin sijoituspaikaksi on valikoitunut ammattikoulun kentän alue”. Kummallista, että yksikään kaupungin luottamus- tai virkahenkilö ei vaatinut sijoituspaikkavertailua julkiseen keskusteluun. Vähintäänkin olisi vertailun tulokset pitänyt tuoda julkisuuteen.

Jos eri vaihtoehtojen keskinäinen vertailu olisi tehty julkisesti, objektiivisesti ja huolella, olisi päädytty johdonmukaisesti siihen, että Kisapuisto ja Harapaisen kenttä ovat kiistatta logistisesti, kaupunkikuvallisesti ja taloudellisesti parhaat paikat. Molemmissa paikoissa saattaa myös olla mahdollista toteuttaa suurempi halli, johon muitakin toimintoja mahtuisi. Jalkapallokenttä pysyisi paikoillaan, eikä arboretumista tarvitsisi lohkaista neliösenttiäkään. Rahaa säästyisi ja kaupungin komea, huolella toteutettu sisääntuloväylä arboretumeineen säilyisi sekin ennallaan.

Mistä saataisiin järkeä kaupungin kaavoitukseen ja rakentamiseen?

Klaus Pelkonen

Lappeenranta