Pääkirjoitus | 2.1.2022 | Lupaan olla tänä vuonna reilu

Joku repi uudenvuodenyönä tien laidassa olleen postilaatikon rikki. Ei ollut reilua, kuten ei ollut koko mennyt vuosikaan, mutta uskaltaako tästä vuodesta odottaa parempaa?

Kaukaan portille ilmestyivät lauantaina lakkovahdit, kun sopua ei UPM:n ja Paperiliiton välille ole löytynyt. Onko reilua, että ammattiliitto uhkaa samalla pysäyttää keskellä talvea kaupunkilaisille lämpöä antavan voimalaitoksen? Entä onko reilua, että metsäyhtiö lupaa maksaa ylimääräistä palkkaa niille työntekijöille, jotka tulevat lakon aikana töihin?

Lappeenrannan Energia ilmoitti uudenvuodenpäivänä palkanneensa ulkopuolisen yrityksen pitämään voimalaitoksen käynnissä. Mitä siitä ajattelee lakossa oleva Kaukaan työntekijä?

Maailmalla ja meillä on kohta pari vuotta riehunut koronapandemia. Kiihtynyt, lannistunut ja lannistanut. Tauti on osunut siihen, joka tielle on sattunut. Onko reilua, että itsemääräämisoikeuden varjolla joku kieltäytyy rokotteesta, vaikka se suojaisi eniten kaikkein heikoimpia? Toisiakin ihmisiä.

Onko reilua, että baari saa olla avoinna loppuiltapäivään, mutta jumppasali on pantava kiinni? Baariyrittäjältä tosin vietiin jo aiemmin mahdollisuus ansaita elantonsa.

Onko reilua levittää rokotevastaisia salaliittoteorioita ja saada hyväuskoiset uskomaan tarinoita, jotka joku on yöllä keksinyt?

Onko reilua kaataa puita arboretumista, jotta saataisiin koululaisille ja liikunnan harrastajille lämpimät sisätilat talveksi? Entä onko reilua käyttää verovaroja halliin, jota osa kaupunkilaisista ei käytä koskaan? Onko reilua tarjota verorahoilla lentokenttä lomalennoille?

Aluevaaleissa Lappeenrannasta voi äänestää vaikka luumäkeläistä, mutta todennäköistä on, että valta keskittyy. Olisiko silti reilua ja järkevää, että jokaisessa kunnassa olisi lääkärin vastaanotto?

Toisten ohi huutavia ja eri mieltä olevia on nykyisin poikkeuksellisen paljon, mutta entä jos olisinkin itse tänä vuonna kaikille reilu?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka