Pääkirjoitus Koronapassisekoilu hämmentää Etelä-Karjalassa

Lappeenrannassa ja Imatralla raavitaan päätä, kun tapahtumajärjestäjät yrittävät päästä selville uusista koronarajoituksista. Sekavaa on ollut ennenkin, mutta tiistaina päästiin uudelle tasolle. Ytimessä on kysymys siitä, saako isoja yleisötapahtumia edelleen järjestää Etelä-Karjalassa vai ei.

Selvää vastausta ei saatu edes keskiviikon aikana. THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa yhden mukaan koronapassi on nyt kokonaan pois keinovalikoimasta ja toisen mukaan aluehallintovirastot voivat jotain spesifiä sen käytöstä linjata.

Imatran balettigaalan tuottaja ehti tiistaina ilmoittaa esiintyjille, että voitte saapua paikalle. Parin tunnin päästä homma oli kääntynyt päälaelleen, ja tapahtuma piti ilmoittaa siirrettäväksi pääsiäiseen. Samaa hämmennystä oli SaiPan organisaatiossa, joka joutui puntaroimaan saako torstain peliin ottaa yleisöä.

Ongelma oli, että paikalliset koronatyöryhmät ehtivät tiistaina tehdä linjauksiaan aluehallintoviraston viime viikon päätösten pohjalta. Näiden mukaan matalan riskin tilaisuuksia olisi edelleen voinut järjestää koronapassin avulla. Taustalla oli hallituksen viime viikon lupaus siitä, että näin voi jatkossa toimia.

Tiistai-iltana hallitus kuitenkin pyörsi viimeviikkoiset puheensa. Koronapassi siirrettiin kolmeksi viikoksi ainakin teoriassa pois kaikkien leviämisalueiden keinovalikoimasta.

Näin toimittiin oikeuskanslerin suosituksesta. Koronapassia ei hänen tulkintansa mukaan voi jäädyttää vain osittain ilman lakimuutoksia.

Passilla ei siis voi nyt vapautua rajoituksista – ainakin jos hallituksen valtakunnallinen linjaus pätee yli alueellisten viranomaislinjausten.

Oppi on ainakin se, että valtakunnan tasolla kannattaa pitää paikallisviranomaiset kärryillä omista käänteistään. Näin yksittäisellä tapahtumajärjestäjälläkin voi olla mahdollisuudet pysyä perässä.

eeva.sederholm@esaimaa.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka