Lukijalta | Aluevaltuustohin tarvitaan todellista terveystaloustieteen osaamista, joka ottaa huomioon kaikki kustannukset

Markku Papinniemi (ps.) kirjoitti (15.12.) osuvasti, että aluevaaleissa päätetään isoista rahoista.

Kirjoituksessa tulivat ilmi perusasiat, mutta erikoislääkärinä minua häiritsivät eniten kohdat, joissa sote varattiin vain suomalaisille ja laittomilta maahanmuuttajilta kiellettäisiin muu kuin kaikkein kiireellisin hoito. Papinniemen mukaan myös ulkomaisen työvoiman käyttöön hoitoalalla tulisi suhtautua kriittisesti.

Hoitokielto laittomilta maahanmuuttajilta ei kuitenkaan toisi mitään säästöjä, koska ryhmä on marginaalinen, ja lisäksi se sotii lääkärin eettisiä näkemyksiä vastaan.

Otetaan esimerkiksi yksinkertainen sairaus kuten nivustyrä. Jos nivustyrä leikataan suunnitellusti, lysti maksaa yhteiskunnalle kaikkineen noin 2–2 500 euroa. Jos vaivaa ei leikata, vaan odotamme tilanteen komplisoitumista, hinta nousee moninkertaiseksi, koska potilas joutuu kutsumaan ambulanssin ja sairaalassa on pakko leikata oli sitten yö tai päivä.

Jos leikkauksessa todetaan, että suolenmutka tyrässä on mennyt kuolioon, leikkaus pitkittyy huomattavasti ja pahimmassa tapauksessa potilas on saanut kuolioon menneestä suolenmutkasta bakteereita verenkiertoon ja saa sepsiksen (ns. verenmyrkytys). Tämä taas voi johtaa tehohoitoon, joka voi kestää tilanteesta riippuen 2–10 päivää, jos potilas selviää hengissä. Kaiken tämän lisäksi tarvitaan vielä useamman päivän osastohoito sairaalassa. Hoito venyy yhden vuorokauden sijaan 1–2 viikon mittaiseksi.

Jos nyt lasketaan kustannukset: ambulanssi 500 euroa, leikkaus 4–5 000, kolmen päivän tehohoito 6 000, 4 päivää osastolla 2 000 eli yhteensä noin 13 000 euroa. Ja jos tehohoito pitkittyy, kustannukset ovat helposti yli 20 000 euroa.

Kumpi on halvempi tapa hoitaa asia?

Sama pätee myös moniin muihin sairauksiin. Ennakoiva hoito tulee huomattavasti halvemmaksi kuin komplisoituneen tapauksen. Verenpainetaudin ja korkean kolesterolinkin hoitamatta jättäminen johtaa pitkässä juoksussa vakavampiin seurauksiin ja kalliisiin hoitoihin verrattuna näiden tautien lääkehoitoon.

Ulkomaisen työvoiman käyttö taas on vääjäämätön tosiasia, sillä meillä Suomessa tekevät kädet loppuvat lähitulevaisuudessa ja työperäinen maahanmuutto on hyvä asia.

Laskennalliseen esimerkkiini viitaten toivon, että aluevaltuustoissa olisi ihmisiä, jotka osaavat laskea kaikille asioille vaihtoehtokustannukset, jolloin voidaan tehdä oikeanlaisia johtopäätöksiä.

Seppo Mustola

aluevaaliehdokas (kok.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka