Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaaleissa päätetään isoista rahoista

Mistä aluevaaleissa on kysymys? Kysymys on sosiaali- ja terveyspalveluista ja pelastustoimesta, näiden strategiasta, rahojen käytöstä ja suuntaamisesta, hyvinvointikeskusten sijainneista ja henkilöresursseista sekä hyvinvointialueen palveluista. Tulevat aluevaltuustot päättävät myös pelastustoimen valmiusasteesta ja järjestämisestä.

Kysymys on isoista rahoista ja niiden suuntaamisesta. Valtion tasolla puhutaan kolmanneksesta valtion budjetista ja Etelä-Karjalassa noin 600 miljoonasta eurosta vuosittain. Rahojen riittävyyden varmistamiseksi tulee valtion suunnata enemmän julkisia resursseja terveydenhuoltoon leikkaamalla maahanmuuton kustannuksista ja ilmastopolitiikan kunnianhimosta. Maakuntaveron käyttöönotto tulee kuopata, sillä se voi johtaa merkittävään vääristymään verotaakassa eri puolilla maata.

Soten on oltava suomalaisia varten ja tästä syystä laittomilta maahanmuuttajilta tulee kieltää muun kuin henkeä ja terveyttä välittömästi uhkaavien sairauksien hoito. Ulkomaisen työvoiman käyttöön hoitoalalla tulee suhtautua kriittisesti. Hoitajakoulutukseen tulee sisällyttää pakolliset soveltuvuuskokeet ja ulkomaisten lääkärien kielitaitovaatimuksia tulee kiristää. Lääkäripulaan tulee vastata koulutuspaikkojen merkittävällä lisäämisellä.

Yksityisille palveluntarjoajille, jotka rikkovat velvoitteitaan vammais- ja vanhustenpalveluissa, tulee asettaa tuntuvat sanktiot. Resursseja tulee siirtää ennaltaehkäisevään suuntaan erityisesti lastensuojelussa ja vammaispalveluissa.

Lähipalvelut tulee säilyttää asuinpaikasta riippumatta ja liikkuvia palveluja sekä etäpalveluja tulee kehittää. Innovatiivisia digipalveluja, itsediagnooseja sekä seulontoja tulee lisätä. Liikkumiseen kannustaminen ja terveellisten elintapojen viestintä ovat avaimia kustannustehokkuuden ja elämisen laadun kannalta. Omaishoitopalkkiot tulee vapauttaa kokonaan verosta. Huumepolitiikan tulee olla tiukkaa, nopeasti kasvanut huumeiden käyttö Etelä-Karjalassa on hälyttävällä tasolla.

Sekä sotehankinnoissa että pelastuskaluston hankinnoissa tulee suosia suomalaisia tuotteita. Tämä onnistuu hankintalain puitteissa käyttämällä laatutekijöitä vertailussa.

Äänestä aluevaaleissa ja vaikuta, sohvaperunat eivät vaikuta.

Markku Papinniemi

aluevaaliehdokas (ps.)

Lappeenranta