Lukijalta | Aluevaalit, uudistus vai suuri tuntematon?

Aluevaaleihin on aikaa noin 6 viikkoa. Aluevaalit ja hienolta kuulostava sana hyvinvointialue. Kyllähän tuo hienolta kuulostaa: hyvinvointia ja alueellista päätöksentekoa. Todellisuudessa pahimmillaan jaetaan pahoinvointia, olemattomia palveluita sekä rahoja ja päätetään Sote ja Pela asioissa yhä kauempana kansalaisesta.

Kylmää kyytiä on luvassa pienille kunnille, mikäli on uskomista Keskusta puolueen entistä puoluesihteeriä, nykyistä Sote-konsulttia Jarmo Korhosta, joka sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa 4.12. tämän olevan karmein aluekehityksen uudistus, mikä Suomessa on ikinä tehty.

Pelkona on monen suuren tai keskisuuren kaupungin kärsiminen, kriisikuntien lisääntyminen sekä pakkoliitokset. Suurin kärsijä on maaseutu ja harvaan asutut alueet. Valtionosuuksia menettänee moni kunta ja parhaiten niiden säilyttämisessä onnistunee pääkaupunkiseutu.

Mitä tällä haetaan? Tehokkuutta ja säästöjä. Tietääkö kukaan, mihin todellisuudessa ollaan menossa? Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen luonnehti samassa Ilta-Sanomien jutussa tilannetta ”hyvin sumuisaksi” ja jatkoi tulevaisuuden jonkin verran huolettavan.

Huolettaa ja niin pitääkin, nykymenolla rahat ei riitä edes nykypalvelujen ylläpitoon. Riittääkö jatkossa, sen näyttää aika. Näillä päätöksillä on välilliset vaikutuksensa muun muassa bensan hintaan tai vaikkapa ruokakorin hintaan. Taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, joko suoraan tai välillisesti.

Onko edessä suuri tuntematon? Kovin moni ei voi väittää tietävänsä, mihin ollaan menossa. Silti meidän tulisi olla kiinnostuneita ja ennenkaikkea asiasta jotain tietäviä, kun äänestämme aluevaaleissa 23.1.2022.

Ja näin asia onkin. Vaikka moni asia hyvinvointialueiden ja esimerkiksi rahoituksen suhteen on epäselvää, tiedämme sen, että erittäin isoista asioista päätetään jatkossa hyvinvointialueiden valtuustoissa. Emme tarvitse uusia hallintohimmelleitä, kallista hallintoa tai lisää byrokratiaa. Tarvitsemme selkeää, suoraa, läpinäkyvää päätöksentekoa koko maakunnan hyväksi. Nyt jos joskus tarvitaan huolellista valmistelua niin kunnan kuin maakunnankin asioissa. Mikä voisi olla meille jokaiselle tärkeämpää kuin se, että jokainen maakunnan asukas saisi Sote-palvelunsa läheltä, nopeasti ja edullisesti riippumatta siitä missä asuu? Voisiko olla tärkeämpää kuin olla tietoinen siitä, että kansalaisen perusturvallisuuden takaavat palvelut on hoidettu hyvin ja kattavasti?

On aika ottaa selvää asioista, äänestää ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Sohvaperunaa ei syödä, mutta eipä hän asioihinkaan vaikuta. Parempaa hyötyliikuntaa joulun jälkeen ei voi olla kuin äänestämään juokseminen.

Kai Karhukorpi

kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (ps.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka