Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pandemiaa tulisi hoitaa erillisenä muuta sairaalahoitoa mahdollisimman vähän haittaavana toimintana

Mitä koronapademian alkaessa olisi pitänyt tehdä? Kutsua palvelukseen kriisiryhmä (Nyrkki/Sauli Niinistö) ja myöntää sille suunnitellut valtuudet johtaa pandemian pysäyttämiseksi tarvittavat toimet. Kriisiryhmän kokoonpanoon tulisi kuulua parhaat epidemiologit, lääkärit ja lääkkeiden ja varusteiden hankkijat sekä tilahallinnan kehittäjät. Tämän työryhmän olisi tullut kaivaa valmiit suunnitelmat ja käynnistää niiden toteuttaminen. Tehoitopaikkojen lisäämissunnitelmien toteuttaminen, tarvittavien laitteiden (hengityskoneiden) ja suojainten (maskit) siirrot huoltovarmuuskeskuksesta ja käynnistää niiden hankintasuunnitelmat, siltä osin, kuin varausmateriaali ei riitä.

Tämä kriisiryhmä tulisi nimetä ja kertausharjoituttaa se 1–2 vuoden välein. Sen henkilöstön kokoonpano tulisi tarkistaa 5–7 vuoden välein. Kertausharjoituksissa tulee laatia toiminta- ja hankintasuunnitelmat, tarkistaa Huoltovarmuuskeskuksessa olevan materiaalin määrät ja kunto sekä laatia tarvittavat materiaali- ja henkilöstösuunnitelmat. Ideana tulee olla se, että pandemiasta huolimatta normaalit muut tehohoito- ja sairaanhoitotarpeet voidaan hoitaa.

Kirjoitin tästä valmiuslain puutteesta jo mielipidekirjoituksessa, E-S 17.7.2020, otsikolla ”Hyvä johtaja ei näpertele, vaan johtaa kokonaisuutta”. ”Miksi hallitus ei perustanut erityistä kriisiryhmää johtamaan koronaepidemiaa? Olisi pitänyt! Eihän hallitus johda sotaakaan. Sitä johtavat sotilaat ja ylipäälliköksi varalla oleva kenraali, jolle presidentti ylipäällikkyyden luovuttaa...”

Mutta kun valmiusssuunnittelu on yhä tältä osin ollut tekemättä, olemme yhä normaalitilanteessa, vaikka pandemia on jyllännyt jo kaksi vuotta. HUS lisäsi tilapäisiä tehohoitopaikkoja parkkihalliin. Nekin lienee jo purettu? Muualle niitä ei lisätty. Huoltovarmuuskeskuksesta löytyi vanhentuneita sairaalakäyttöön sopimattomia maskeja. Lisätarpeen tyydyttämiseksi maskeiksi hankittiin surullisen kuuluisalla tavalla roskatavaraa.

Nämä laiminlyönnit ovat jo johtaneet normaalin teho- ja muun sairaalahoitotarpeen osittaiseen tyrehtymiseen, leikkaus- ja hoitojonojen edesvastuuttomaan lisääntymiseen. Mielestäni pandemiaa tulisi hoitaa erillisenä muuta sairaalahoitoa mahdollisimman vähän haittaavana toimintana eikä niin, että kaikki muu toiminta joudutaan ruuhkauttamaan.

Hannes Ruokokoski

Aluevaaliehdokas (ps.)

Lappeenranta