Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ison taidelaitoksen johtajan valinta ei saisi jäädä arpaonnen varaan

Toivotan Helka-Maria Kinnusen lämpimästi tervetulleeksi Lappeenrannan kaupunginteatterin johtoon. Samalla koen myötätuntoa Sarianne Tursasta kohtaan, joka muuttui hetkessä melkein-johtajasta häviäjäksi. Ei ole heidän syynsä, että valintaprosessi väliuutisointeineen ja arvontoineen jätti tahattoman oudon jälkimaun. Myös Timo Sokuran valinnassa tapahtui samanlainen käänne. Tällaiset prosessit paitsi pitävät yllä julkikuvaa ikuisesti riitaisasta teatterista myös virittävät mahdollista ristivetoa talon sisälle.

Tässä yhteydessä en voi olla muistelematta omaa tuloani samaan tehtävään syksyllä 1995. (Ennenhän kaikki oli paremmin!) Minut valittiin kutsumenettelyllä ja voin vakuuttaa, ettei johtaja voi saada parempaa starttia. Miten selvä peli: minut halutaan tähän taloon ja tehtävään, eikä minun tarvitse tietää miten äänet menivät tai ketä toista oli ehkä kysytty.

Miksei taidelaitoksen johtajaa valittaessa toimita enää näin? Kieltääkö kunnallislaki? Avoin haku voi tuottaa enemmän hakijanimiä ja siten päästää metsästysryhmän helpommalla kuin jos lähdetään havittelemaan rohkeasti parasta mahdollista. Ehdokasnimiä nousee ja putoaa, kiistoja tulee, niin myös rukkasia, mutta innostua voi joku sellainenkin, jolle maisemanvaihto ei kysymättä tulisi mieleen. Myös omalla kohdallani kiinnityksen päätti lautakunta, mutta esityön teki teatterin henkilöstö ja sen asiantuntemusta kunnioitettiin. Näinhän Kinnusenkin kohdalla lopulta kävi, joten voimme huokaista: kyllä arpa tietää. Mutta olisi reilumpaa ja vastuullisempaa, jos ison taidelaitoksen johtajan valinta ei jäisi arpaonnen varaan.

Helena Anttonen

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja 1995–2002

Lappeenranta