Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lappeenranta ei panosta vetovoimakohteisiin

Etelä-Saimaan lehtijutussa 17.11. kerrottiin kaupungin toivovan Linnoitukseen ympärivuotista vetovoimakohdetta. Suomen kauneimmaksi kehuttu järviluontonäyttelymme Satamatiellä oli asiakas- ja sidosryhmäpalautteemme perusteella juuri sellainen. Ensimmäinen kolme kuukautta museokorttikohteena nosti meidät heti koko maakunnan viidenneksi suosituimmaksi vuonna 2021.

Koronakriisin talousvaikeudet saatiin selätettyä vasta syksyllä. Ja sitten tuli kaupungilta pommi: kaupunki ei jatka vuokrasopimusta. Asiasta ei edes vaivauduttu ilmoittamaan ennen lokakuun loppupuolen ”vuokraneuvottelua”. Tila muutetaan takaisin toimistokäyttöön, tällä kertaa kaupunkikonsernin omaan käyttöön eli rahaa siirrellään taskusta toiseen.

Matkailupäällikkö Mirka Rahman totesi edellä mainitussa jutussa, että vetovoimakohteet eivät ole halpoja ratkaisuja. Kirjoitin 5.11. (E-S) siitä, miten esimerkiksi Kotka on panostanut vuosittain satoja tuhansia vetovoimakohteisiinsa. Mitä tekee Lappeenranta? Vetoaa siihen, että Saimaariumille annettiin kahden puolikkaan koronavuoden aikana huomattavaa vuokran alennusta ja maksuaikaa sekä panostettiin rahallisesti muutenkin. Yleisölle onkin syytä avata kuinka kalliista panostuksesta oli kyse.

Kaupunki kustansi Toimitilat Oy:n teettämänä 60 000 euron minimibudjetilla keväällä 2020 tehdyn remontin, jolla tila muunnettiin toimistosta näyttely- ja tapahtumatilaksi. Tuki-yhdistystä kaupunki rahoitti 50 000 eurolla, minkä pistimme luontokasvatustyöhön ja näyttelyn kehitystyöhön. Kaupungin panoksiin verrattuna me yrityksenä teimme paljon isomman investointiponnistuksen. Saimaarium Oy sijoitti omaa ja lainarahaa näyttelyrakentamiseen 100 000 euroa 2018–2019. Lisäksi saimme säätiöiltä, sponsoreilta ja rahoitusohjelmista noin 500 000 euroa Satamatien näyttelykokonaisuuden ja sen ympärille rakentuneen toimintakonseptin luomiseen vuosina 2019–2021. Koronatauon takia sijoittajaneuvottelut oli juuri käynnistetty uudestaan. Työ ja investoinnit valuvat nyt totaalisesti hukkaan.

Satamatien korona-ajan aukiolojen aikana ehti kaupunki myös maksaa meille Geopark-opastuskeskuksen ilmaisen aulanäyttelyn asiakaspalvelusta vain reilun kymppitonnin vuodessa. Kaupunginhallituksen päätöksessä tähän sekä kaupungin omaan tilavuokraan Satamatiellä varattiin 90 000 euroa. Kysyimme millainen vuokrasopimus kaupungilla oli Toimitila Oy:n kanssa, mutta emme saaneet vastausta. Jos vuokria ei LATO Oy:lle ole maksettu, on rahavarausta jäljellä 68 400 euroa. Siinäpä uuteen toimistoremonttiin pesämuna.

Kaupungin kokonaispanostus Saimaariumiin oli siis vuosina 2020–2021 131 600 euroa ja Saimaariumin hankkimat investointipanokset 600 000 euroa. Kaupunginsihteerin mielestä kaupunkikonserni teki kuitenkin koko ajan arvokiinteistönsä käytöstä liikaa taloudellista tappiota, kun ei koko rakennuksesta saatu markkinaehtoista vuokratuottoa. Lentomatkustamista tukeva Greenreality Lappeenranta olisi voinut ylpeästi esitellä Saimaan upeaa luontoa Järvimaailma Saimaariumissa. Menetetty mahdollisuus ei onneksi tullut lopulta kaupungille kovinkaan kalliiksi. Meille se tuli.

Kari-Matti Vuori

toimitusjohtaja

Järvimaailma Oy