Lukijalta | Autoilun päästöt ovat yksi ilmastonmuutoskeskustelun kipupisteistä

Sähköautoilu tulee, mutta sen vaikutus päästöjen vähentämisessä on hidasta. Käytössämme on noin 2,8 miljoonaa henkilöautoa ja sähköautoja 0,015 miljoonaa. Erilaisia polttomoottorilaitteita on yli viisi miljoonaa.

Sähköauton ongelmana ovat mm. sen valmistamisen suuret päästöt: kaksin–kolminkertaiset polttomoottoriauton päästöihin verrattuna. Akun valmistus päästää noin 100 kgCO2/kWh, 100 kWh akku siis noin 10 tonnia. Vastaava päästö syntyy polttamalla noin 4 000 litraa dieselöljyä.

Sähköautot kuluttavat noin 0,25 kWh/km. Niiden päästö Suomessa on luokkaa 20 gCO2/km – viidennes EU:n tänä vuonna vaatimasta 95 g/km uusien autojen keskilukemasta. Sähköautolla pitää ajaa paljon, jotta se on ympäristöystävällinen, sitä ei pidä hankkia talliin.

Polttomoottoriautojen hiilivaikutus pienenee 21 prosenttia biosekoitevelvoitteella. Yli 80 prosentin velvoitteella olisivat polttomoottoriauton hiilidioksidi-nettopäästöt sähköauton päästötasolla. Neste markkinoi biopohjaista dieseliä, joka vähentää autoilun hiilipäästöjä 80 prosenttia. Tämä toisi dieselin sähköauton kanssa samalle tasolle. Tässäkin on ongelma. Erikseen myyty Neste MY lasketaan sekoitevelvoitteeseen, joten sen ostaminen ei edistä päästöjen vähentämistä.

Sekoitevelvoitteen lisäksi pitäisi luoda erilliset kannustimet synteettisille polttoaineille. Esimerkiksi Suomen metsäteollisuuden vuotuiset 20 Mtn hiilidioksidipäästöt tuottaisivat polttoaineiksi jalostettuina varannon, joka olisi yli kaksinkertainen Suomen nykyiseen öljynkulutukseen verrattuna. Puhe on kuitenkin vain sähköautoista ja polttomoottorien kieltämisestä. Johtaako tämä umpikujaan poistamalla motiivin kehittää sähkölle vaihtoehtoa?

Sähköauto tulee, mutta viidelle miljoonalle polttomoottorivehkeelle pitäisi heti tarjota sähkösynteettistä polttoainetta. Näin ilmastotietoisille autoilijoille tarjottaisiin mahdollisuus päättää omista päästöistään. Tekniikkaa on, päätöksiä ei – miksei?

Juha Pyrhönen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka