Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaksilla rattailla köröttely on vastoin LUTin omia tavoitteita

LUT-yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö oli yhtenä allekirjoittajana kannanotossa, minkä huolena oli koulutuksen pirstaloiminen pienempiin yksiköihin Suomessa ja sen luoma uhka koulutuksen laadulle. Yliopistojen hallitusten puheenjohtajien lisäksi muina allekirjoittajina kannanotossa oli EK ja Akava.

Kannanotossa oli vastine tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen Helsingin Sanomien haastattelussa tekemään avaukseen: ”Ensisijainen reitti korkeakoulutuksen laajentamiseen kulkee Kurvisen mukaan aloituspaikkojen ja koulutusvastuiden lisäämisen kautta. Koulutusvastuu tarkoittaa oikeutta antaa tietyn alan, kuten diplomi-insinöörin tai psykologin, tutkintoja.” (HS 8.11.2021)

Suuret yliopistot eivät olleet 1950- ja 1960-luvuilla ajamassa Itä- ja Pohjois-Suomen yliopistojen perustamista. Oulun, Kuopion, Joensuun ja Lappeenrannan yliopistoja ajoi voimallisimmin Maalaisliitto. Vuonna 1964 Maalaisliitossa vaihdettiin puolueen puheenjohtajaa. Yksi aikalaisarvio oli, että taustalla puheenjohtajan vaihdoksessa oli juuri Itä-Suomen yliopistoverkko.

Jos asia olisi ollut yksin EK:n päätettävissä, olisikohan Itä-Suomen yliopistoja perustettu vieläkään? Historiallisen viitekehyksen kautta on syytä punnita sitä, kuinka hyödyllistä maakuntayliopistoille on olla yhdessä rintamassa vaatimassa keskittävää koulutuspolitiikkaa ja vastustaa korkeakoulutuksen hajauttamista.

Keskusta on vahvasti alueellisuuteen nojaava sivistysliike. Keskustan Karjalan piiri asettui 15.10.2021 julkisesti tukemaan LUT:n tavoitetta saada yhteiskuntatieteellisten aineiden tutkinto-oikeus Lappeenrantaan.

Keskustan Karjalan piiri on LUT:n tukena. Olisi toivottavaa, että yliopiston hallituksen puheenjohtajan roolissa toimittaisiin myös strategisten tavoitteiden mukaisesti eikä niitä vastaan. Haluaisin kuulla, oliko LUT:lle strategisille pyrkimyksille selvästi haitallisen kannanoton taustalla koko yliopiston hallitus vai pelkästään hallituksen puheenjohtaja?

Matti Kuittinen

toiminnanjohtaja

Keskustan Karjalan piiri