Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Britanniassa Brexitin vaikutukset alkavat jo hermostuttaa – Talouden hyödyt kääntyvät haitoiksi ja turvapaikanhakijoiden palauttaminenkin tökkii

Britanniassa kritiikki Brexitiä vastaan alkaa voimistua. Tuoreen mittauksen mukaan joka toinen britti pitää eropäätöstä Euroopan unionista vääränä. Brexitin puolesta on enää 37 prosenttia kansalaisista. Mittauksen tiedonkeruu tehtiin viikko sitten.

Kritiikki Brexitiä vastaan kasvaa, koska sen varjopuolet alkavat konkretisoitua. Kalastajat toivoivat Brexitin avaavan heille isommat pyyntialueet aluevesiltä. Nyt Britannia kiistelee Ranskan kanssa kalastusoikeuksista. Se kismittää monia kalastuksella elantonsa ansaitsevia.

Saarivaltion talouden piti hyötyä Brexitistä. Valtiontaloutta tarkastava OBR on ennustanut, että Brexit supistaa kansantaloutta peräti neljällä prosentilla vuoden 2024 loppuun mennessä. Se on iso takapakki, joka hermostuttaa brittejä syystäkin.

Eivätkä ongelmat rajoitu pelkkään talouteen. Turvapaikanhakijoiden palauttamisen uskoteltiin helpottuvan EU-eron myötä. Miten kävikään? Britannia on palauttanut vuoden 2021 aikana EU-maihin kokonaista viisi turvapaikanhakijaa.

Yle kävi haastattelemassa irakilaista ihmissalakuljettajaa, joka on järjestänyt irakilaisten kuljetuksia Valko-Venäjälle. Salakuljettaja kertoi, että lopullinen suosikkikohde Irakista Eurooppaan suuntaaville on Lontoo, koska siellä paperittomien työllistyminen on helpointa. Sen sijaan EU-maihin tähtäävä ihmissalakuljetus on haastatellun mukaan vaikeutunut.

Kun Britanniassa Brexit-krapula kasvaa, muualla Euroopassa kysyntä eurooppalaiselle yhteistyölle lisääntyy. Valko-Venäjän ja Puolan rajalla vellova siirtolaiskriisi on oire isommasta ilmiöstä. Kymmenet miljoonat siirtolaiset haluavat Aasiasta ja Afrikasta Eurooppaan. Jos EU ei ratko siirtolaisongelmaa yhdessä, siitä kärsivät kaikki jäsenvaltiot.

Moni saarivaltion asukas tuntee tulleensa petetyksi. Eikä pettymystä enää pidetä piilossa. Britit tuskin Euroopan unioniin palaavat. Mutta unionin kannalta on hyvä, että erokatumus kasvaa.