Pääkirjoitus Lappeenrannan teatterinjohtajan valinta herättää kysymyksiä – Yllätyskäänteille pitäisi olla selvät perusteet

Lappeenrannan teatterinjohtajan valinta ratkesi keskiviikkona kuin lautapelissä: arvalla. Hassultahan se kuulostaa.

Teatteri on suurin kaupungin ylläpitämistä kulttuuri-instituutioista. Äkkiseltään toivoisi, ettei sen johtajan valinta olisi sattuman kauppaa.

Päätöksen valinnasta teki poliittisten puolueiden edustajista valittu kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Heillä oli pohjanaan viiden hengen haastatteluryhmän esitys, että tehtävään valittaisiin entinen Kemin kaupunginteatterin johtaja Sarianne Tursas. Kokouksessa Sirpa Nurkkala-Kilpiäinen (sd.) teki vastaesityksen, että virkaan nousisikin Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen.

Lautakunnan äänet jakautuivat tasan. Arpa ratkaisi valinnan Kinnusen hyväksi.

Ihmetystä herättää, miksi asiaan perehtyneen haastatteluryhmän yksimielinen esitys ei kelvannut. He olivat kuitenkin muodostaneet valistuneen mielipiteensä haastattelujen ja soveltuvuustestien perusteella.

Nurkkala-Kilpiäinen perusteli vastaehdotustaan muun muassa sillä, että näyttelijäyhdistys oli ottanut kantaa Kinnusen puolesta. Tämä on toki tärkeä peruste. Henkilökunnalla on esimerkiksi taiteellista osaamista, mitä haastattelutyöryhmästä puuttui.

Silti voi kysyä, valitseeko henkilökunta varmasti parhaan. Osaako se arvioida esimerkiksi johtamiskyvykkyyttä, josta hyvä henkilöstöarviointi antaa yleensä kuvan? Vai oliko poliitikoilla taustalla oikeasti jotain muita motiiveja?

Lautakunnan jäsenistä kaikki työhaastatteluissa mukana olleet kannattivat Tursaan valintaa. Kukaan Kinnusen puolesta äänestäneistä ei ole ainakaan haastattelun merkeissä ehdokkaita tavannut. Toivottavasti sitten muissa merkeissä.

Helka-Maria Kinnusella on paljon kokemusta ja kovat meriitit. Hänellä on varmasti hyvät mahdollisuudet onnistua johtamistyössään.

Lautakunnissa toimivien päättäjien suuntaan voi kuitenkin esittää toiveen. Kannattaa miettiä, mitkä ovat äänestäjille selkeät ja uskottavat perusteet tällaisille yllätyskäänteille. Selvää on, että johtajavalinnat ovat yhden pienen kaupungin tasolla isoja asioita.

Lappeenrannan onneksi hakijakaarti oli tällä kertaa sellainen, että kärkeen päässeillä oli kokemusta, jolla voi uskoa tehtävän hoituvan hyvin.

Ainakin uudella johtajalla on takanaan henkilökunnan tuki. Toivotaan, että pian myös yleisön.

Juttua muokattu 22.11.2021 klo 10.45: Korjattu kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokouspäivä oikeaksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka