Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kun Myllysaaren padel-kentistä aiheutuva meteli ja valot yhdistetään yhdeksi ongelmaksi, sen on mittaluokassaan katastrofi

Luottamusmiehen tehtävä on huolehtia kuntalaisten oikeusturvasta. Jos joku asia asukkaan tai asukkaiden mielestä ei mene oikein, hänellä tai heillä on mahdollisuus esittää asia tutkittavaksi asianomaiselle lautakunnalle. Lautakunnan jäsenenä olin Kirkkoherranlahden padelkentän suhteen samaa mieltä asukkaan ja kyläyhdistyksen kanssa. Asia ei mennyt pykälien mukaan. Suomessa melutasojen ohjearvoina ulkona käytetään Valtioneuvoston päätöstä Vnp 993/1992 melutasojen ohjearvoista. Edellä mainitut ohjearvot ovat käytännössä määrääviä ja niitä sovelletaan meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristön viihtyisyyden turvaamiseksi maankäytön, liikenteen ja rakentamisen suunnittelussa sekä rakentamisen lupamenettelyissä. Laadittu meluselvitys perustuu Helsingissä Lauttasaaren padel-keskuksessa tehtyihin mittauksiin sekä havaintoihin, joiden perusteella on tehty arviot melutasoista ja melun haitallisuudesta Lappeenrannan Kirkkoherranlahden kentän läheisellä asuinalueella.

Meluselvityksen laatijan pätevyys ja välineet eivät täytä Ympäristöministeriön ohjeita. Iso ongelma on se, ettei laadittu meluselvitys täytä vaatimuksia. Tuntuu oudolta, että rakennustarkastus antaa luvan vaikka ympäristönsuojeluviranomainen ilmoittaa lausunnossaan, että laadittu meluselvitys ei täytä siltä edellytettäviä vaatimuksia eikä selvitystä voi käyttää melutasojen arvioinnissa ympäristöön ja etenkin lähellä sijaitseville asumiseen käytettäville alueille. Edellä mainitusta johtui, että ympäristönsuojeluviranomainen ei voinut ottaa kantaa etukäteen toiminnan aiheuttamiin mahdollisiin haittoihin, koska toiminnanharjoittaja ei ole antanut selvitystä ympäristövaikutuksista eikä ole arvioinut esim. meluvaikutuksia lähiympäristöön.

Valojen aiheuttama häiriö on mittaluokassaan aivan uskomaton. Valonheitinpylväitä on kuudelle 10x20m kentälle pystyssä 24 kpl, niissä yhteensä 48 LED-valonheitintä, jotka kaikki on suunnattu samaan kallistuskulmaan. Syysiltoina ilta muuttuu päiväksi ja häiriö läheisiin taloihin, niin omakoti- kuin kerrostaloihin tulee olemaan vaikuttava. Pitää hankkia pimennysverhoja eri huoneisiin. Kun kentistä aiheutuva meteli ja valot yhdistetään yhdeksi ongelmaksi, sen on mittaluokassaan katastrofi.

Jari Nalli

rakennuslautakunnan jäsen (ps )

Lappeenranta