Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liikkumiseen panostaminen tuo rahaa hyvinvointialueiden kassaan

Kuten Jarmo Viskari maanantaisessa mielipidekirjoituksessaan (ES 15.11.) selkeästi ilmaisi, on lasten ja nuorten kunto tutkimusten mukaan edelleen heikentymään päin. Se, miten kunnissa tätä haitallista trendiä ehkäistään on meidän päättäjien yhteisissä käsissä.

Koska koronapandemia on lasten ja nuorten liikkumista huomattavasti vähentänyt, on asia tällä hetkellä erityisen tärkeää korjata, jotta samankaltaisen kehityssuunnan jatkumiselta vältytään myös pandemian jälkeenkin. Tiedämme, että liikunta on yhteydessä ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Liikkumattomuus lapsena vaikuttaa negatiivisesti myös hänen tulevaisuuteensa. Lapsuusiän lihavuus ennustaa lihavuutta myös aikuisiällä ja on täten yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua erilaisiin vakaviin tauteihin, kuten tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Sairaudet taas lisäävät mm. työkyvyttömyyttä ja vähentävät valtion verotuloja. Meidän tulisi siis pyrkiä vähentämään terveydenhuollon jo järkyttävää ylikuormitusta ennaltaehkäisevin keinoin ja tehdä voitavamme hyvinvointialueiden taakan vähentämiseksi. Aktiivisuuden lisäämisen kansantaloudellinen merkitys onkin jokaisen päättäjän sisäistettävä ja huomioitava päätöksiä niihin liittyen tehdessään. Mitä tulee yhteistyöhön kuntien ja hyvinvointialueide välillä, on sanomattakin selvää, että näiden toimijoiden tulee tehdä tiiviisti yhteistyötä ja ottaa käyttöön sitä edistävät toimintamallit jo heti maaliskuun alusta saakka, kun hyvinvointialueiden aluevaltuutetut työnsä aloittavat.

Rosa Pakkanen

Kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (vihr.)

Lappeenranta