Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maailman paloa ei saada sammutettua Glasgow'n päätöksillä, mutta paine ilmastotekoja kohtaan kasvaa koko ajan

Ei tullut Glasgow'n ilmastokokouksesta suurta käännettä maapallon lämpenemisen hidastamiseksi. Ei tullut, vaikka kokousta isännöinyt Britannia kutsui pääministeri Boris Johnsonin suulla kokousta hiilivoiman lopun aluksi. Eikä tullut, vaikka maailmalla odotettiin kokoukselta paljon ja paineet olivat suuret.

Mitä Glasgow'ssa lopulta saatiin aikaiseksi? Asiantuntijoiden mukaan Glasgow'n sopimukseen kirjatuilla toimilla ilmaston lämpeneminen asettuu 2,4 asteen tienoille. Tavoite oli päästä 1,5 asteeseen.

Ilmastokokouksen puheenjohtaja Alok Sharma liikuttui loppupuheessaan. Hänen mielestään sopimusta vesitettiin loppumetreillä. Hän pyysi tätä anteeksi.

Vesittäjät ovat niitä, joiden pitäisi hillitä päästöjään eniten. Käytännössä Kiina ja Intia lievensivät kivihiiltä käsittelevää tavoitetta. Sen sijaan, että sopimukseen olisi kirjattu ehdoton kivihiilestä luopuminen, siinä kehotetaan valtioita vähentämään riippuvuuttaan kivihiilestä. Ero sanamuotojen välillä on merkittävä.

Vaikka Glasgow'n sopimus jääkin sille asetetuista tavoitteista, maailma on nyt aiempaa yksituumaisempi ympäristötekojen välttämättömyydestä. Suuri merkitys on Yhdysvaltojen paluulla ilmastopöytiin.

Toinen merkittävä asia on, että Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin videon välityksellä maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaan. Tapaaminen on tärkeä siksi, että suurvaltojen suhteet ovat kylmät. Ilman diplomatiaa kylmyys jatkuu. Nyt suhteita yritetään liennyttää.

Ilmastoasioissa suurvallat voisivat halutessaan löytää toisensa. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on valtava taloudellinen potentiaali, johon Yhdysvallat ja Kiina pystyvät investoimaan paljon rahaa.

Glasgow'ssa maailman palamista ei saatu sammutettua. Britannia ansaitsee kuitenkin kiitoksen kunnianhimoisesta isännyydestään. Boris Johnsonia on pidetty populistipoliitikkona, jonka politiikka ei ole pitkäjänteistä. Nyt Johnson esiintyi valtiomiesmäisesti ja vastuullisesti.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi