Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ruotsi saa maan ensimmäisen naispääministerin – Magdalena Anderssonin tulevaa tehtävää varjostaa rujo katuväkivalta

Edistyksellinen Ruotsi saa historiansa ensimmäisen naispääministerin. Magdalena Anderssonin valinta vaatii tosin vielä valtiopäivien päätöksen, mutta se lienee enää muodollisuus. Ruotsin sosiaalidemokraatit valitsivat Anderssonin yksimielisesti puheenjohtajaksi, ja sosiaalidemokraatit on pääministeripuolue.

Andersson on entinen kilpauimari, joka jätti altaat sen jälkeen, kun ei enää voittanut. Menestymisestä motivoitunut nuori urheilija ei halunnut hävitä.

Voitontahto on sittemmin näkynyt työuralla, joka on nyt saamassa huipennuksen. Andersson on toiminut seitsemän vuotta Stefan Löfvenin johtaman hallituksen valtiovarainministerinä. Rahaministeriys on ollut luontaista taloustieteilijälle, joka on opiskellut Tukholman kauppakorkeakoulussa ja maineikkaassa Harvardin yliopistossa USA:ssa.

Valtiovarainministerinä Andersson on saanut kehuja koronakriisin hoitamisesta. Kun maan johtava virologi tuntui olevan koronan kanssa eksyksissä, Ruotsi on elvyttänyt Anderssonin johdolla järkevästi ja hyvin tukirahat kohdentaen. Sosiaalidemokraattiministeri onkin saanut kehuja elinkeinoelämän suunnasta, kun hän tunnisti hädän mittakaavan ja reagoi siihen riittävän voimallisesti.

Tulevan pääministerin alkutaivalta varjostaa kuitenkin Ruotsissa arkipäiväistynyt katuväkivalta. Rikollisjengien välienselvittelyjä tapahtuu päivittäin. Väkivalta on muuttunut koko ajan raaemmaksi. Myös sivulliset ovat vaarassa julkisilla paikoilla tapahtuvissa kahakoissa.

Andersson nosti tärkeimmiksi tavoitteikseen ilmastonmuutoksen torjumisen sekä syrjäytymisen ja jengirikollisuuden nitistämisen. Se oli varmasti harkittu viesti jengien suuntaan. Silti jengirikollisuuden nitistäminen voi olla paljon isompi urakka kuin koronatukien junaileminen. Siinä työssä tuleva pääministeri tarvitsee sitkeyttä ja kestävyyttä. Myös tappioihin on syytä varautua, sillä jengit ovat saaneet ison jalansijan Ruotsissa.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi