Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Vastaus Etelä-Saimaan pääkirjoitukseen: Saimaan järviluonto odotti Lappeenrannalta enemmän kuin se halusi antaa

Etelä-Saimaan toimittaja Marianne Suntio vertaili pääkirjoituksessa 3.11. erikoisella tavalla Saimaariumin järviluontonäyttelyä esimerkiksi Kotkan Merikeskus Vellamoon ja Punkaharjun metsämuseo Lustoon. Vellamo ja Lusto ovat valtiollisia jättejä museokentässä ja niiden vuotuisesta rahoituksesta yli puolet on julkista avustusta valtiolta ja kunnilta.

Saimaariumin kaltaiseksi vesiluontokeskukseksi voitaisiin laskea Kotkan Maretarium, mutta sekin vertaus ontuisi pahasti. Akvaariotalo on kaupunkikonsernin yli 97-prosenttisesti omistama matkailukohde, johon kaupunki on panostanut noin 300 000 euroa vuodessa. Myös Vellamoon on kaupungin panostus ollut mittavaa, miljoonia euroja perustamisesta lähtien.

Lappeenrantakin on rahoittanut miljoonilla ympärivuotisten matkailukohteiden suunnittelu- ja kehittämishankkeita. Kun kaupunki viimein sai sellaisen puoli-ilmaiseksi, pistettiin rahahanat kiinni.

Saimaariumin näyttelyä pyörittänyt Järvimaailma Oy on yksityinen, pitkälti vapaaehtoisvoimin vedetty pieni yleishyödyllinen yritys, jonka missio oli hyvin linjassa Lappeenrannan strategian kanssa. Startup-luonteiseen yritystoimintaan kuuluu, että tuote on saatava kuntoon ennen kuin voidaan alkaa asettamaan kunnollisia tulostavoitteita. Mielestämme onnistuimme tuotteen rakentamisessa hyvin, vaikkemme koronakriisin takia saaneet edes VR-lasejamme ja Saimaa-laboratoriota mikroskooppeineen käyttöön aiotulla tavalla.

Edellä mainittuihin vertailuihin perustuvat kommentit siitä, ettei ”Saimaariumin paketti ollut matkailijoille riittävä houkutin”, tuntuvatkin sangen latistavilta. Valtaosa näyttelyvieraistamme oli päinvastaista mieltä ja kehut monipuolisesta ja kiehtovasta sisällöstä lämmittivät mieltämme. GoSaimaa Oy:n paikalle tuomat ulkomaiset vieraatkin olivat haltioissaan. Miksi, sen ehtii vielä käydä testaamassa näyttelyssämme keskiviikosta lauantaihin 27.11. asti, jonka jälkeen aloitamme purkutyöt.

Pääkirjoituksen otsikointia mukaillen on lopuksi todettava: Saimaan järviluonto odotti Lappeenrannalta enemmän kuin se halusi antaa.

Kari-Matti Vuori

toimitusjohtaja, Järvimaailma Oy

Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka