Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sisäliikuntahalli ensi vuoden talousarvion

Kaupunginvaltuusto päätti 26.10.2020, että Amiksen kentälle rakennetaan sisäliikuntahalli. Kaupunginhallitus keskusteli viime viikolla hallin rakentamisesta ja sen kasvaneesta kustannusarviosta. Pelkän hallirakennuksen hinnaksi arvioitiin vuosi sitten noin 5 miljoonaa euroa. Nyt koko rakennusprojektin ja lämmitettävän tekonurmen yhteiskustannuksiksi ilmoitettiin viranhaltijoiden taholta yli 11 miljoonaa.

Jo kaupunginhallituksen keskustelussa aistin vahvaa tahtoa löytää ratkaisu, joka mahdollistaa hallin rakentamisen. Myös maanantai-illan valtuustoinfossa vallitsi vahvaa tahtoa ja kompromissihalukkuutta hyvän ratkaisun löytämiseksi.

Viime vuonna hallin sijoituspaikasta päätettäessä todettiin valtuuston esityslistalla, että 5 miljoonan kustannusarvio koskee pelkkää hallirakennusta, ei muuta. Lisäksi tekstissä todettiin, että ennen lopullista investointipäätöstä on selvitettävä hallin tarkka kustannusarvio, sen perustamiskustannukset, nykyisen tekonurmikentän siirto sekä kunnallistekniikka, pysäköiminen ja liikennejärjestelyt. Nyt tämä kokonaisuus on selvitetty ja siitä sekä rakennusmateriaalien hintojen noususta löytyvät syyt suurelle kokonaiskustannusarviolle.

Sisäliikuntahallin kustannuksiin on laskettu mukaan lämmitettävän tekonurmikentän siirto. Tekonurmikentän on todettu vaativan uudistamista täysin riippumatta siitä, rakennetaanko sisäliikuntahalli vai ei. Se on siis erillinen investointi, johon on varattu 850 000 euron rahoitus liikuntatoimen budjetissa ensi vuodelle. Tekonurmikentän kustannukset on siis poistettava liikuntahallin kustannusarviosta.

On myös tarkkaan harkittava, olisiko mahdollista sijoittaakin uusi lämmitettävä tekonurmikenttä vaihtoehtoiseen paikkaan. Silloin ei tarvitsisi lainkaan kaataa puita arboretumista ja todennäköisesti vältyttäisiin puunkaadosta aiheutuvilta valituksilta ja viiveiltä. Eikä Valtakadun varreltakaan pidä lähteä puita kaatamaan. Parkkitilaa näyttää löytyvän suunnitellun hallin lähettyviltä niin paljon, että tässäkin voidaan säästää 0,5 miljoonaa.

Täysin uusi 1,2–1,4 miljoonan kustannuserä on syntynyt hallin koon suurentamisesta 800 neliöllä juoksuratojen käytettävyyden lisäämiseksi. Tämäkin muutos vaatii harkintaa, jossa on kuunneltava urheiluihmisiä. Kustannuksia on kuitenkin saatava pienennettyä.

Sisäliikuntahallin investointipäätös on tehtävä nyt ja määrärahat sen rakentamiseen on saatava vuosille 2022–23.

Marja-Liisa Vesterinen

kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen (sd.)