Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus YK:n ilmastokokous alkaa kriisitunnelmissa – soittaako sekään riittävästi maailman johtajien kelloja?

Skotlannin Glasgow isännöi sunnuntaina alkavaa YK:n ilmastokokousta. Historiaa haviseva kaupunki antaa symboliset puitteet kokoukselle, jonka pitäisi päättyä yksimielisyyteen historiallisen tiukoista päästötavoitteista.

YK:n ilmastoraportti julkaistiin kokouksen alla. Sen sisältö on karmivaa luettavaa. Nykyisellä menolla ja tavoitteilla maailman keskilämpötila nousee vajaassa 80 vuodessa 2,7 astetta. Raportin johtopäätös on, että maailma on matkalla kohti ilmastokatastrofia.

Pariisin sopimuksessa vuonna 2015 maailma sitoutui siihen, että ilmaston lämpeneminen leikataan 1,5 asteeseen tällä vuosisadalla. Sopimuksen jälkeen kansalliset päätökset ovat olleet heiveröisiä. Siksi Skotlannin kokouksen tärkein tavoite on saada kaikki maailman valtiot ymmärtämään, että tavoitteet täyttyvät vain teoilla. Tässä tapauksessa tekojen pitää olla kovia.

Maailman mahtavimmat maat, niin sanotut G20-valtiot tuottavat 80 prosenttia maailman päästöistä. Ilmaston kehittymisen iso kuva ratkaistaan käytännössä suurvaltojen pöydissä. Tuossa joukossa on liikaa kysymysmerkkejä. Esimerkiksi Intia on ilmoittanut, ettei se pidä hiilineutraaliustavoitetta tärkeänä. Kiina, Australia, Venäjä ja Saudi-Arabia tavoittelevat hiilineutraaliutta vasta 2060, mikä on liian hidas tahti.

Toivoa kehityksen kääntämiseen tuo se, että Yhdysvallat on palannut Joe Bidenin johdolla ilmastotyön etulinjaan. Hänen edeltäjänsä viittasi kintaalla tavoitteille ja irtisanoi USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta. Bidenilla riittää kuitenkin urakkaa. USA synnyttää maailmassa Kanadan jälkeen toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä asukaslukuun suhteutettuna.

Pariisin sopimuksen jälkeen maailma on polarisoitunut toimissaan päästöjen vähentämiseksi. Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet tiukkoihin päästötavoitteisiin. Nyt tarvitaan ripeyttä kaikista ilmansuunnista. Katastrofin voi vielä välttää. Huomenna se on entistä vaikeampaa – myöhemmin kenties mahdotonta.