Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Veropäätökset kunnissa poikkeuksellisen hankalia – Jos todellista tarvetta on, päätöksiä on turha siirtää

Kunnat tekevät parhaillaan päätöksiä tulevan vuoden tulo- ja kiinteistöveroprosenteista.

Etelä-Karjalassa ainoa verotustaan kiristävä kunta on tällä hetkellä Parikkala. Toki valtuustotason päätös Parikkalastakin vielä uupuu.

Muitakin voi mahdollisesti vielä samaan riviin ilmoittautua, sillä Eksoten maksuosuuksien nousu vaikuttaa jokaiseen kuntaan.

Kaikkia kuntia ympäri Suomen yhdistää yksi asia. Ne joutuvat sote-uudistuksen mukanaan tuomien hyvinvointialueiden vuoksi pohtimaan samaan aikaan myös vuoden 2023 verotusta.

Hyvinvointialueet aiheuttavat pulmia veropohdintoihin. Niiden todellisista vaikutuksista kuntien taloudenpitoon tiedetään vielä liian vähän. Varmaa on, että kaikkien kuntien veroprosentit putoavat noin 12,5 prosenttiyksikköä, kun sote- ja pelastuspalveluiden rahoitus siirtyy valtion budjetista rahoitettavaksi.

Esimerkiksi Lappeenrannassa kunnallisveroprosentti putoaa 8,5 tienoille. Riittääkö se? Ainakin pelivara investointeihin ja muiden palveluiden kehittämiseen kapenee.

Lappeenrannassa tavoite on, että kunta- ja kiinteistöverot eivät alkaneen vaalikauden aikana nouse. Se miten sote-uudistus lopulta vaikuttaa tuleviin talousarvioihin, määrittelee tavoitteen toteutumisen.

Kun veroprosentti joka tapauksessa laskee noin 12,5 prosenttiyksikköä, ja samalla siis kuntien omaan laariin virtaava euromäärä, kunnissa voi tulla kiusaus kiristää myöhemmin verotustaan. Jos veropäätös tänä vuonna taktisesti alimitoitetaan, korotus on helpompi tehdä hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen, kun kuntaverotuksen taso joka tapauksessa putoaa perinteisiä lukuja alemmas. Syytäkin voi siinä tapauksessa vierittää valtion ja hyvinvointialueiden niskaan.

Kovin viisasta kikkailu ei ole, sillä veronmaksajat kyllä huomaavat sen viimeistään tilipäivänä. Lisäksi tällainen pelaaminen ei kerro mitään hyvää kuntapäättäjien suhtautumisesta oman kuntansa talouden hoitoon.

Todellisia tarpeita veronkorotuksille kunnissa epäilemättä on Etelä-Karjalassakin, mutta ne kannattaa kertoa suoraan ja toimia aitojen tarpeiden mukaan.