Lukijalta | Miksi äänestää aluevaaleissa?

Aluevaalit ovat tulossa. Mitä se tarkoittaa? Vaalit.fi -sivuston mukaan "hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta. Aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 lukien. Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan kuitenkin erillisinä vaaleinaan sunnuntaina 23.1.2022."

Tulevan hyvinvointialueen tehtävänä on päättää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asioista. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulevat muodostamaan kaikki maakunnan kunnat. Tämä tarkoittaa yhdeksää kuntaa, 5 326,37 neliökilometriä ja noin 130 000 asukasta.

Pelastustustoimi sekä sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistetään yhdeksi organisaatioksi, meidän alueellamme se tarkoittaa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin voimien yhdistämistä. Aluevaaleissa eri hyvinvointialueille valittavat luottamushenkilöt päättävät 25–30 prosenttia valtion budjetin käytöstä. Esimerkiksi Lappeenrannassa Eksoten sekä palo- ja pelastustoimen osuus on 66 prosenttia kaupungin vuosibudjetista – tämä siis siirtyy kuntavaaleissa valittujen kaupungin luottamushenkilöiden ulottumattomiin.

Aluevaaleissa kyseessä on siis "siun henki, siun rahat". Itse maksan mielelläni veroja vastineeksi oikeanlaisesta, oikea-aikaisesta hoidosta. Viimeksi tarvitsin astetta vaativampaa eikoissairaanhoitoa muutama vuosi sitten HUS:n alueella - toimenpide ja yö osastolla maksoivat alle 100 euroa. Myös Eksoten alueella koen saaneeni hyvää tai vähintään tyydyttävää hoitoa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon puolella. Mietin vain, kuinka pitkään tämä on mahdollista kaikille hoitoa tarvitseville?

Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Henki ja terveys tulevat aina ensin. Uusien hyvinvointialueiden on taattava asianmukainen, oikea-aikainen (lue: asuinpaikasta riippumatta nopean ensivasteen) hoito ja turvallisuus kaikille. Miten tämä saavutetaan? Suu on pantava säkkiä myöten ja keskityttävä olennaiseen. Ensi suomalaisten hyvinvointi (ja työ ja yrittäjyys), sitten maailmanparantaminen ja turhat hallintohimmelit.

Saana Kokko

maakuntavaltuutettu (ps.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka