Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Bensa-autonsa voi muuntaa kaasuautoksi

Sähköauton hankintaan kannustetaan monin porkkanoin: pian sähköauton ostajille luvataan varmaan maksaa kaikki sähkölaskutkin.

Uusi auto on yleisesti ottaen huono investointi, sillä auto menettää nopeasti arvoaan, kun se ajetaan ulos liikkeestä. Tällä on merkitystä kansantalouden tasolla. Miljardi poikineen siihen tarvitaan, kun tämän vuosikymmenen aikana aiotaan uusia sähköautoja 700 000.

Suurimmalle osalle auton käyttäjistä täyssähköauto tai edes hybridi on taloudellisten resurssien ulottumattomissa. Minä kuulun tähän joukkoon, olen eläkkeellä, asun maalla ja täällä olisi vaikea tulla toimeen ilman autoa. Joukkoliikenteen piiriin tulee kävellä yli kilometri. Ajokortti ja erilaisia autoja minulla on ollut jo viisi vuosikymmentä, mutta uutta autoa en ole ostanut kertaakaan. Mielestäni tämä joukko tulee hyväksyä kansantaloudessa.

Liikenteen päästöjä tulee vähentää tuntuvasti, se on selvä, ja polttomoottoriauton päivät on luettu. Meillä on satoja tuhansia autoja, joita pidetään vain paalauskoneen raaka-aineena.

Tämän piti olla minunkin autoni tulevaisuus. Takavetoinen saksalainen auto, jonka päästöt ovat korkean puoleiset. Olen ajanut vähän huonolla omallatunnolla. Viime aikoina tankkaaminen on alkanut harmittaa erityisesti.

Äskettäin autoni muutettiin kaasuautoksi, ja kokemukset ovat olleet tosi myönteiset. Sillä voi ajaa kaasulla tai bensiinillä. Kaasun tankkaaminen onnistuu pienellä rahalla, ja polttoaineen kilometrikustannus kaasulla laskee alle puoleen.

Muutostyö maksoi alle 3 000 euroa, ja omalla vuotuisella ajomäärällä säästö on vähintään 2 000 euroa vuodessa. Harvoin olen tehnyt näin kannattavaa investointia. Ilmastosyistä sitoudun mielelläni käyttämään paikallista biokaasua. Enää ei ole huono omatunto ajellessa.

Biokaasulla ajettaessa päästöt laskevat eri lähteiden mukaan noin 85 prosenttia, joten oikealla tiellä ollaan.

Kaasuautoksi sopivia bensiiniautoja meillä on pilvin pimein. Voidaankin kysyä, onko välttämätöntä uusia koko autokanta.

Lappeenranta