Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Koronarokotus voitaisiin jo nyt säätää pakolliseksi

Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää järjestettäväksi pakollinen rokotus, jos kattava rokottaminen on välttämätöntä väestön tai sen osan hengelle ja terveydelle vakavaa vahinkoa aiheuttavan yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Pakollinen rokotus voidaan rajoittaa myös tiettyyn väestön osaan, ryhmään tai ikäluokkaan.

Näin sanoo Tartuntatautilain 47 pykälä. Sama laki määrittelee taudin yleisvaaralliseksi, jos 1) taudin tarttuvuus on suuri; 2) tauti on vaarallinen ja 3) taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaisiksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä.

Rokottaminen on juuri sellainen toimenpide, jota nyt tarvitaan taudin leviämisen estämiseksi. Kaikki pakkorokottamisen edellytykset ovat olemassa. Tauti leviää pääasiassa rokottamattomien keskuudessa, ja loppumassa ovat sekä terveydenhuollon aineelliset resurssit että henkilöstön kestokyky.

Jostain syystä poliittiset päättäjät eivät halua soveltaa lain suomaa mahdollisuutta, vaan antavat pienen rokotevastaisen vähemmistön pitää koko yhteiskuntaa kuukausikaupalla panttivankinaan. Samalla aiheutetaan korvaamattomia taloudellisia vahinkoja ja estetään terveydenhuollon kapasiteetin käyttäminen jo ennestään hoitovelkaiseen perusterveydenhuoltoon.

Tässä tarvittaisiin nyt vahva kansalaismielipiteen osoitus vaikka istumalla keskellä Mannerheimintietä tai Valtioneuvoston portailla.

Niilo Isomäki

Lappeenranta

Kommentoi