Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tänään vietetään asunnottomien yön päivää: Asunnoton jää usein yhteiskunnan ulkopuolelle

Asunnottomien yön päivää vietetään valtakunnallisesti vuosittain 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Se on suurin sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista. Lappeenrannassa tapahtumaa ei järjestetä tänä vuonna. Silti asunnottomuuden kysymyksien parissa riittää työtä jatkuvasti.

Asunnottomien Yön teemana on tänä vuonna ”Ulkopuolella syrjäytynyt vs. syrjäytetty”. Asunnoton jää usein yhteiskunnan ulkopuolelle. Asunnottomuus on pitkälti rakenteellinen ongelma: kohtuuhintaisia asuntoja ei ole riittävästi. Silloin herää kysymys, onko pienituloisella samat mahdollisuudet asumiseen ja kotiin tai onko vaarana syrjäytyä elämänkriisin takia. Kaikessa tuessa ja auttamisessa lähtökohtana tulisi olla ajatus “koti ensin”. Työhön tai opiskelemaan lähtö ei onnistu veneen alta. Pelkkä seinät ja katto eivät riitä, jos taitoja asumiseen ei ole. Kaikki eivät saa kotoa lähtiessä eväitä itsenäiseen asumiseen ja asumistaidot eivät synny itsestään. Tulisi olla tarjolla ruohonjuuritason tukea asumisen käytännön asioihin.

Lappeenrannassa on tehty pitkään työtä asumisen ongelmien vähentämiseksi. Palvelut ovat laajentuneet mm. Mattilan asumisyksikön ja Liikkuvan toiminnan (LIITO) myötä. Eksoten LIITO asumisen tuessa asunnottomuuteen ja asumisen haasteisiin pyritään vastaamaan kokonaisvaltaisesti. Tällä hetkellä vapaita asuntoja on tarjolla. Asunnon lisäksi asiakkaalle järjestetään asumiseen yksilöllinen tuki. Usein asiakkaat tulevat Eksoten Psykososiaalisen kuntoutuksen asumisen tuen palveluihin, kun asumiseen liittyvät haasteet ovat jo ilmenneet. Asiakas ei pysty asumaan täysin itsenäisesti ilman tukea tai asunnon saaminen mm. vuokrarästien tai muun asumisen ongelman vuoksi on vaikeaa. Asunnottomien määrä on vähentynyt merkittävästi pahimmista vuosista. Tämän päivän asunnottomuus näkyy äkillisten elämäntilanteiden muutosten kautta; työttömyys, ero, velkaantuminen sekä mielenterveys- ja päihdehaasteiden seurauksena.

Lisääntyneenä osana ovat asumisen taidottomuuteen ja yleiseen elämänhallintaan liittyvät haasteet. Haasteet näkyvät kaiken ikäisten parissa, mutta erityisenä huolena on nuorten jaksamiseen, elämäntaitoihin ja siten asumiseen liittyvät ongelmat. Koko valtakunnan tasolla asunnottomia nuoria on n. 850, mutta todellisuudessa heitä voi olla enemmän. Piiloasunnottomuus on nuorten keskuudessa hyvin yleistä. Asunnoton nuori majailee usein ystäviensä tai sukulaistensa luona, jolloin asunnottomuus ei näy tilastoissa. Itsenäisen elämän rakentaminen on erittäin haastavaa ilman asuntoa. Nuoret tarvitsevat enemmän tukea itsenäistymiseen. Niin nuorten kuin kaiken ikäisten asunnottomuutta voidaan ennaltaehkäistä tarjoamalla matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, jota nuori voi saada esimerkiksi Ohjaamosta.

Asumispolkuja on monenlaisia, mutta vielä rakenteissa tai ihmisten taidoissa ilmenevät puutteet aiheuttavat väliinputoamisia. Osalla tilapäinen asunnottomuus saattaa muodostua pitkäaikaiseksi. Tilapäismajoitus tarjoaa katon pään päälle äkillisessä asunnottomuudessa tai asunnottomuudessa, joka ilmenee ihmisen tullessa hoidon tai palvelun piiriin. Parhaimmillaan tilapäismajoitukseen hakeutuminen käynnistää positiivisen tapahtumaketjun, jonka aikana asiakas saa tukea elämän- ja arjenhallinnan taitoihin, terveys- ja talousasioihin ja asunnon hakemiseen. Tapahtumaketjun seurauksena asiakas voi aloittaa itsenäisen tai tuetun elämän omassa kodissa.

Toimijoiden ja päättäjien tulee etsiä ongelmakohtia ja pyrkiä vaikuttamaan osaltaan siten, ettei asunnottomuutta syntyisi tai se muodostuisi kenellekään pitkäaikaiseksi. Yhteistyötä asumisen kysymysten parissa tekevät Eksote, Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy, Rikosseuraamuslaitos, Lappeenrannan ev.lut. seurakunnat, järjestöt ja vapaaehtoiset. Lappeenrannassa tarvitaan moniammatillista ryhmää, joka yhteisen tiedon kautta kykenee nopeasti muodostamaan kuvan kulloisestakin tilanteesta ja joustavasti puuttumaan paikallisiin asumisen ongelmiin.

”Syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi voimme toimia astumalla toisen ihmisen todellisuuteen vaikuttamalla siihen, miten arvokasta voimme antaa hyvällä kohtaamisella toisen elämään. Ainutkertainen kohtaaminen toteutuu yhteydessä toiseen ihmiseen, jossa ollaan toista varten, ilman ennakointia ja ilman odotuksia.”

Sanna Ahtiainen ja Sari Kajasranta

ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat

Lappeenranta

Ari Tuomikoski

erityisdiakoni

Lappeenranta

Nina Laine

ohjaamonuorisotyöntekijä

Lappeenranta

Jenna Brisk

Lappeenranta

Eevastiina Sokkanen-Sgurev

sosiaaliohjaaja

Lappeenranta