Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Venäjä järjesti Saimaan kanavalla näytöksen kotikatsomolleen

Anne Kokkonen

Venäjän ilmoitus puukuljetusten loppumisesta Saimaan kanavalla tuli alkuviikosta täytenä yllätyksenä suomalaisille. Vakiintuneet käytännöt naapurimaiden kesken eivät olleetkaan niin vakiintuneita kuin oli kuviteltu.

Asia nousi välittömästi keskusteluihin Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission tapaamisessa, koska kyse on suomalaisen metsäteollisuuden kannalta tärkeästä asiasta. Vaikka vain noin viisi prosenttia teollisuuden tarvitsemasta tuontipuusta kulkee Saimaan kanavan kautta, kaikkia kuljetuksia ei pystytä siirtämään kiskoille tai maanteille.

Kysymys on myös luottamuksesta. Millaisen kuvan Venäjä antaa itsestään sopimuskumppanina, jos se haluaa yksipuolisella ilmoituksellaan lopettaa noin kolmanneksen kanavan kokonaisliikenteestä voimassa olevan vuokrasopimuskauden ensimmäisellä kolmanneksella?

Venäjän perimmäisiä motiiveja voi vain arvailla, mutta mahdollisesti kyse on aivan muusta kuin Saimaan kanavasta tai sen puukuljetuksista. Tämänkertaisen näytöksen varsinainen kohdeyleisö saattaa löytyä Suomen sijasta omasta kotikatsomosta.

Venäjä haluaa näyttää sekä omille kansalaisilleen että Euroopan unionille, että läntisiin neuvottelupöytiin tulee edelleen kutsuja. Tämä onnistuu vain silloin, kun on jotain mistä neuvotella.

Ilmoitus puukuljetusten katkeamisesta tehtiin sopivasti kanavan liikennekauden ollessa lopuillaan. Aikaa neuvotteluille on nyt kuukausikaupalla ilman mitään konkreettista vahinkoa.

Monella tavalla itsensä eristyksiin ajanut Venäjä muistuttelee muita mahdistaan tekemällä pikkuasioista hankalia. Milloin estetään leasing-autojen pääsy Venäjälle, milloin taas turvapaikanhakijoiden annetaan polkupyöräillä rajan yli pohjoisen erämaissa.

Presidentti Mauno Koivisto totesi aikoinaan, ettei pidä provosoitua vaikka provosoitaisiin. Venäjäkään ei hyötyisi siitä, jos Saimaan kanavan sulkujen pidennyksestä luovuttaisiin hetkeä ennen rakennustöiden alkua.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka