Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sijoitus mielenterveyden edistämiseen näkyy myös taloudessa

Tällä hetkellä Suomessa hoitoa mielenterveyden häiriöön saa vain puolet sitä tarvitsevista.

Huolestuttavaa on, että korona-aikana etenkin nuorten elämään tyytyväisyys on laskenut ennätysnopeasti ja ennätysalas. Mielenterveysongelmat Suomessa ovatkin vakava kansantauti ja niistä parantumiseen tarvitaan pikaisia keinoja.

Ongelmien ennaltaehkäisyn tärkeyttä ei voi liikaa korostaa tässäkään asiassa, mutta ainakin vielä seuraavina vuosikymmeninä tarvitaan myös jo syntyneitä ongelmia ratkaisevaa hoitoa, vaikka ennaltaehkäisyyn panostettaisiinkin riittävästi.

Sijoitus mielenterveyden edistämiseen näkyy pitkällä aikavälillä positiivisesti myös taloudessa, sillä työnantajien sairauspoissaolokustannukset ja sairausetuuksien käyttö vähenevät.

Tehdään ihmisläheisempää politiikkaa yhdessä asukkaiden kanssa jokaisen tarpeet huomioiden. Muistetaan jokainen kysyä useammin läheisiltä, että miten voidaan, sillä kenenkään ei tulisi jäädä yksin mielenterveyden ongelmien kanssa.

Kun puhutaan ennaltaehkäisystä, tarkastellaan päätöksenteossa laajemmin niiden mahdollisia mielenterveysvaikutuksia, puhuttiin sitten virkistysmahdollisuuksista, vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksista tai köyhyyden vastaisesta työstä. Näillä ja monilla muilla tekijöillä on vaikutusta siihen, miten asukkaamme voivat nyt ja tulevaisuudessa.

Rosa Pakkanen

Kunnanvaltuutettu (vihr.)

Lappeenranta