Lukijalta | Maanviljelijää ja metsänomistajaa kuritetaan, mutta miten saataisiin betoni-asfaltti-taajamat sitomaan hiiltä

Nyt kuritetaan maanviljelijää ja metsänomistajaa oikein olan takaa. Metsänomistaja ei saa tehdä sitä eikä tätä omistamassa metsässä ainakin jos kuuntelee erästä hallituspuoluetta. Näköjään tuolla pääkaupunkiseudulla osataan paremmin metsänhoito ja maatalous ilmastoasioiden näkövinkkelistä.

Totean: eipä muuten osata. Metsänomistaja pitää huolen puun hyvästä kasvusta, ja silloin myös hiilidioksidia sitoutuu ilmasta parhaiten, ja metsä on hyvä hiilinielu. Puuta voidaan jalostaa monenlaisiksi tuotteiksi ja puurakentamista kannattaa lisätä, jolloin puuhun sitoutunut hiili säilyy vuosikymmeniä.

Maanviljelijä hoitaa peltonsa hyvään kasvukuntoon, onhan se hänenkin etunsa, että saa runsaan sadon, tuottoa panokselleen ja puhdasta kotimaista ruokaa kaupan hyllyille. Reipas kasvu sitoo hiiltä, kasvit tarvitsevat hiilidioksidia yhteyttämiseen ts. kasvuun ja ilmasto kiittää. Tosin maanviljelijän syksyn satoa uhkaavat monet tekijät, eikä tuotto ole ollenkaan varmaa. Syksyn sateet, pellon korjauskunto ja vielä nuo lailla suojellut valkoposkihanhet äärettömän suurina laumoin voivat pilata sadon. Näitä lintujahan ei saa meillä ampua, mutta esim. Virossa kylläkin. No lihotetaan heille hyvät paistit.

Ihmettelen suuresti miksi Suomessa lasketaan kokonaisvaltaisesti metsät ja pellot kaikkien, myös kaupunkien, hyväksi, kun tarkastellaan koko maan hiilinieluja.

Minusta oikeampi tapa on palastella asia pienempiin osiin, jolloin kaikki näyttää paljon reilummalta. Kaupungeissa on jo aikoja sitten pilattu ilmastoa rakentamalla betonista ja asvaltoimalla suuret pinta-alat maata, on tuotettu päästöjä ja samalla vähennetty mittava määrä hiilinieluja. Nyt olisi hyvä kartoittaa esimerkiksi maakunnittain tai suurkaupungeittain jokaisen yksilölliset päästöt ja hiilinielu.

Jos hiiltä sidotaan vähemmän kuin päästetään, olisi paikallaan säätää ilmastovero, ja taas plussan puolella oleva hiilensidonta toisi verohelpotusta kaupungeille. Reilua pohdintaa ilmastoasioihin toivoo moni asukas.

Näin maalla asuneena ja maatalon arkea nähneenä en voi kun ihmetellä miten maanviljelijät vielä jaksavat tehdä tätä työtä, kun joka päivä on jonkin hampaissa ja syytöksiä riittää. Voima heille, teette tärkeää työtä kaikkien meidän ja ilmaston hyväksi.

Vielä mietin, miten saataisiin nuo betoni-asfaltti-taajamat sitomaan hiiltä, jotain tarttis tehdä sielläkin.

Riitta Munnukka

kaupunginvaltuutettu, kesk.

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka