Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Osaajapulaan on vastattava nyt

Kuntien työvoimaennusteen mukaan hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja lastentarhanopettajien osaajapula on julkisella sektorilla suurinta nyt sekä lähitulevaisuudessa. Työntekijävaje on tällä hetkellä kuntasektorilla tuhansia ja tulevien vuosien aikana eläköitymisennuste on 33,5 prosenttia kaikista kunta-alan työntekijöistä.

Osaajapulaan on vastattava nyt. Kyse on lopulta kuntalaisten ja kunta-alan työntekijöiden hyvinvoinnista. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa meillä on pulaa parhaillaan psykologeista, sosiaalityöntekijöistä, lääkäreistä, sairaanhoitajista ja lastentarhanopettajista.

Rinteen ja Marinin hallitus ovat kääntäneet koulutuspolitiikan suunnan. Pysyvät korotukset korkeakoulujen perusrahoituksiin sekä indeksikorotukset on tehty vuodesta 2020 alkaen. Lisäksi maksuttoman toisen asteen oppivelvollisuuden vuoksi jokaisella nuorella on jatkossa tulevaisuuden työelämävaateita vastaava koulutustaso.

Koulutuspaikkoja lisätään niin toiselle kuin korkea-asteellekin. Ammattikoulujen koulutuspaikkoja lisätään ensi vuodelle tuhannella paikalla ja korkeakoulujen uusiin aloituspaikkoihin ehdotetaan 15 miljoonan euron lisäystä.

Suunta on oikea, mutta riittävätkö nämä toimet? Tämä on jatkossa syytä selvittää tarkasti.

Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus ei ole nykyisellään riittävä eikä se vastaa lasten moninaistuviin tarpeisiin. Meillä on entistä enemmän erityistukea tarvitsevia lapsia. Meidän on arvioitava vastaako nykyinen henkilöstömäärä, varhaiskasvatukseen annettava palvelu- ja tuki parhaalla mahdollisella tavalla jokaisen lapsen tarpeeseen. Lainsäädäntöä on vuosien varrella kehitetty, mutta kokonaisuuden arviointi puuttuu.

Nyt olisi aika arvioida varhaiskasvatusta ja erilaisten tukipalveluiden kokonaisuutta. Siksi olen jättänyt varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksen kokonaisuudesta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen.

Anneli Kiljunen

kansanedustaja (sd.)

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka