Lukijalta | Autoilun kustannukset Suomessa ovat kalliita nyt, ja sitä ne ovat tulevaisuudessakin

Hallitukselta saatiin uutisia liittyen ”vihreän” autoilun kustannuksiin. Autovero poistuu uusilta ensirekisteröidyiltä täyssähköautoilta 1.10. alkaen. Valtion tuki on hyvä asia, mutta tuleeko ryntäys sähköauto-ostoksille vai onko kyse lillukanvarsista?

Suomessa on noin 2,7miljoonaa henkilöautoa, ja autokanta on Europan vanhimpia keski-iän ollessa noin 12,5 vuotta ja romutusiän noin 21. Suomessa ostetaan uusia autoja noin 100 000 kpl vuodessa, ja meillä pitäisi olla hallituksen mukaan 700 000 sähkö/hybridiautoa vuonna 2030. Onnistuuko vaikka autovero poistuu?

Suomalaisten pitäisi vaihtaa polttomoottoriautot sähköisiksi, jotta maailma pelastuisi. Suomi on maailman puhtaimpia maita jo nyt: hiilidioksidipäästöt ovat 0,14 prosenttia maailman päästöistä, ja niistä 9 prosenttia on liikenteestä. Suomen yhden vuoden päästöt on yhtä paljon kuin Kiinan kuudessa tunnissa.

1. lokakuuta. alkaen ostetusta uudesta pienestä 30 000 euroan sähköautosta saa valtion ostotukea 2 000 ja veroetua noin 750 euroa, eli etu on yhteensä 2 750 euroa. Keskikoisesta 50 000 euron sähköautosta saa ostotukea 2 000 ja veroetua 1 200 euroa eli etua yhteensä 3 200 euroa. Helpottanee monen auton ostajan ostopäätöstä.

Hallituksen ei ole kuulema tarkoitus ”kurittaa” autoilijoita, vaikka polttoaineiden hinnat nousevat varmasti myös tulevaisuudessa. Sähköauton ostaminen ei ole mahdollista kaikille edes mainituilla etuuksillakaan, jos rahoja ei ole säästössä. Lainarahalla se on kallista.

Sähköauton omistajat puhuvat aina, kuinka halpaa autoilu on. Kun ostaa auton käteisellä pääomakulut ovat 0 euroa/kk, ja jos ostaa lainarahalla ja lyhennys on esimerkiksi 500 euroa/kk ei voi puhua enää halvasta autoilusta.

Suomessa autoilu on ollut kallista ja tulee aina olemaan – siitä valtio pitää huolen. Valtio kerää autoilusta erilaisia veroja 8 miljardia euroa vuodessa, eikä se tällaisesta rahanlähteestä luovu koskaan.

Ajamme millaisilla autoilla tahansa, valtio kurittaa autoilijoita tulevaisuudessa aivan varmasti yhtä paljon kuin nykyäänkin. Uusia veroja on helppo keksiä, ja sähkön hintaa nousee koko ajan.

Pasi Litmanen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka