Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valtakatua ei pidä kaventaa

On outoa, että kaupungin toimin kajotaan sellaiseen, joka nykyisellään kuuluu kaupungin vahvuuksiin. Kuten Klaus Pelkonen kirjoituksessaan (ES 19.9.2021) totesi, Valtakatu itäpäänsä osalta on kaupungin komein ja vaikuttavin sisääntuloväylä. Sen komeus Lauritsalan suunnasta vesitornille ulottuvana jopa ylevöittää saapujan mielen. Kadun molemminpuoliset arboretumit ja vanha pappilamiljöö kulttuuripihoineen täydentävät kokemusta. Tämä katuosuus täyttää paraatipaikan tunnukset (paraatipaikka on kulttuuri-, arkkitehtuuri- ja luontoelämyksiä tuottava paikka, Helsingissä esimerkiksi Espan puisto ja Eteläsatama.)

Jotta ymmärtäisi Valtakadun itäpään merkityksen, ei tarvitse kuin vilkaista kaupungin kartalta miltä muut sisääntuloväylät näyttävät: Linjattomuudessaan ja arkisuudessaan niistä puuttuu kaikkinainen viehätys.

Valtakadun Lauritsalan suunnan osuus vain paranee, kun Kaukaalla rakenteilla olevat liikennejärjestelyt valmistuvat. Sisääntulo idän suunnasta keskustaan Pontuksen kaivannon ja Saimaan kanavan ylityksineen on tulevaisuudessa yhtä kulttuurielämystä.

Kun alusta alkaen vilkasta keskustelua ja paljon vastustusta aiheuttaneen, väkisin arboretumin kylkeen sijoitettavan liikuntahallin toisarvoisiin, vaikkakin määräysten edellyttämiin, paikoitustarpeisiin uhrataan ainoasta komeasta sisääntuloväylästä yksi kaista, eivät arvot ole kohdallaan. Kaupunkisuunnittelijoiden pitäisi olla asiasta kovasti huolissaan, jollei jopa hädissään!

Hankkeessa on ristiriitaisuutta siksikin, että kaupunki julistautuu ekoarvoja puolustavaksi, ja silti sallii liikenteen paikoitustarpeisiin lehmuspuiston nurkkien nirhaisut. Alkua myöhemmille? Epäuskottavuutta lisää se, että kaavatasoilla – kuten yleiskaava- ja asemakaavat – sitoudutaan komeisiin linjauksiin viheralueineen, mutta postimerkkitason kaavamuutoksilla vetovoimatekijät saavat mennä.

Muistissa lienee, että tätä leveätä Valtakadun osuutta on käytetty myös puolustusvoimien paraatipaikkana, kun muut tarkoitukseen sopivat alueet oli jo menetetty. Kaistan poistaminen torpannee tehokkaasti vastaavat valtakunnallisen näkyvyyden mahdollisuudet. Vahvuuksien hävittämisessä on kysymys hölmöläisten touhusta.

Tuula Airio

taidehistorioitsija

Helsinki